Hlavní obsah

Bushovi se nelíbí, že univerzita v Michiganu upřednostňuje studenty z menšin

Novinky, Jiří Roškot
WASHINGTON

Šéf Bílého domu George W. Bush ve středu vstoupil do politicky mimořádně citlivého právního sporu, který se dostal před Nejvyšší soud USA. Ve prospěch žaloby tří bělošských studentů proti Michiganské univerzitě odmítl její preferenční systém, jenž upřednostnil k přijetí méně připravené studenty z řad menšin.

Článek

"Silně podporuji rozmanitost všeho druhu včetně rasové rozmanitosti ve vyšším školství, avšak metoda použitá Michiganskou univerzitou k dosažení tohoto významného cíle je zásadně vadná," řekl v televizním projevu Bush.

"Michiganský postup se v jádru rovná systému kvót, jenž nespravedlivě odměňuje nebo trestá potenciální studenty výhradně na základě jejich rasy," prohlásil prezident a ve čtvrtek svůj postoj vyložil v podání nejvyššímu soudu. Takové programy "jsou rozdělující, nespravedlivé a nemohou být v souladu v naší ústavou," dodal.

Republikáni mají několik rasistických vroubků

Podle zdrojů Bílého domu Bush zaměřil své podání úzce na praxi Michiganské univerzity, neboť odmítání preferenčního systému vyvolává zlou krev v řadách menšin. Ve většině se totiž rekrutují ze sociálně slabších vrstev s horším zázemím pro dosažení vyššího vzdělání.

Minulost rasistických předsudků kolem Bushovy strany navíc v prosinci zvířily výroky prominentního republikána a senátora Trenta Lotta, jenž veřejně ocenil prezidentskou kandidaturu Stroma Thurmonda v roce 1948, kdy aktivně trval na zachování systému rasové segregace.

Řeči o rasové rozmanitosti jsou plané

Bushův v zásadě správný požadavek na rovnost při přijímání na univerzity bez ohledu na barvu pleti se však v kontextu americké reality může ukázat jako dvousečná zbraň. Demokraté, které menšiny tradičně volí, to dali hned najevo. "Tato administrativa pokračuje v zneklidňujícím zvyku používat rétoriku o rozmanitosti jako náhražky skutečného pokroku v oblasti občanských svobod," prohlásil například senátor John Kerry, který už oznámil kandidaturu do prezidentských voleb 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám