Hlavní obsah

Bush věděl o hrozbě měsíc před 11. zářím

– WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush už 6. srpna 2001, tedy více než měsíc před zářijovými útoky na New York a Washington, dostal od Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) informace o záměrech teroristické sítě al-Kajdá udeřit na USA výbušninami nebo unesenými letadly.

Foto: Study Point
Článek

Vyplývá to ze zprávy tajných služeb, kterou v sobotu pod tlakem veřejnosti zveřejnil Bílý dům. Bush vzápětí v neděli celou zprávu bagatelizoval, když prohlásil, že dokument, který by varoval před těmito atentáty, neobsahoval údaje, na které by bylo třeba reagovat.

"Zpráva z 6. srpna nenaznačovala žádnou teroristickou hrozbu," prohlásil podle CNN Bush. "Nebyl v ní udán žádný čas, ani místo. Pravilo se v ní, že Usáma bin Ládin chystá něco proti USA. To mi bylo známo. Co jsem chtěl vědět, bylo, zda se chystá něco specificky ve Spojených státech, na co bychom měli reagovat," dodal.

Ujistil Američany, že jeho vláda činila s dostupnými informacemi, co mohla.

Výpověď poradkyně

O záznamu ze srpna 2001 mluvila poprvé ve čtvrtek ve výpovědi před vyšetřovací komisí Condoleezza Riceová, prezidentova poradkyně pro otázky národní bezpečnosti.

Prohlásila, že jsou v něm informace, které se většinou vztahují k minulosti a před žádným nadcházejícím atentátem v USA nevarují.

Republikánský senátor John McCain a další představitelé o víkendu shrnuli, že v sobotu zveřejněný dokument podle všeho nevedl k takovému zesílení pohotovosti před atentáty, jakou by si situace zasloužila. Navíc upozornili, že Riceová na tiskové konferenci v květnu 2002 existenci dokumentu zamlčela - tvrdila totiž, že informace poskytnuté před 11. zářím vládě hovořily o tom, že případný útok bude pravděpodobně v zámoří.

Otazníky kolem tajných služeb

Bývalý republikánský senátor a člen vyšetřující komise Slade Gorton se v neděli podivil nad počtem případů vyšetřování započatých několik týdnů před útoky. Poukázal přitom také na podle něj překvapivé tvrzení bývalých i současných nejvyšších představitelů před komisí, že Bílý dům jen stěží může dávat přímé příkazy FBI.

Vyšetřující komise sdělila, že FBI bude muset vysvětlit, proč v 70 případech, na nichž dle dokumentu pracoval před 11. zářím, neodhalil plán atentátů, které si vyžádaly na tři tisíce mrtvých. Mezi předvolanými na úterý a středu jsou ředitel FBI Robert Mueller, jeho předchůdce Louis Freeh a ministr spravedlnosti John Ashcroft, jehož úřad s tajnými službami úzce spolupracuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Komise o 11/9 začala vyslýchat ministry

Přední ministři vlády prezidentů George W. Bushe i jeho předchůdce Billa Clintona začali včera ve Washingtonu svědčit před nezávislou vyšetřovací komisí, která...

Komise 11. září se v USA obává cenzury

Obavu z cenzurování a zpoždění závěrečné zprávy komise pro vyšetření teroristického útoku 11. září 2001 Bílým domem vyjádřil v neděli její republikánský...

Výběr článků

Načítám