Hlavní obsah

Bush: válka proti terorismu pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CRAWFORD

Válka v Iráku skončila pro koalici vítězstvím, ale boj proti terorismu není u konce. V pravidelném rozhlasovém projevu to v sobotu řekl prezident USA George Bush s tím, že USA budou pronásledovat své nepřátele a zabrání jim na Ameriku zaútočit.

Foto: archiv KVS Valašské Klobouky

Zástupci Městské knihovny Valašské Klobouky přebírají ocenění

Článek

"Bitva o Irák je jen jedno vítězství ve válce proti terorismu, která dosud neskončila. Roztroušené teroristické buňky jsou v mnoha zemích stále aktivní a z každodenních zpráv rozvědky víme, že nepřestávají plánovat útoky na svobodné občany," řekl.

Zbraně hromadného ničení se prý najdou

Americký prezident George Bush řekl, že je přesvědčen o tom, že americké jednotky naleznou v Iráku důkazy o zbraních hromadného ničení. "Saddám Husajn měl zbraně hromadného ničení a my je najdeme, je to jen otázka času," prohlásil Bush. Existence těchto zbraní v Iráku byla Spojenými státy uváděna jako hlavní důvod pro invazi do Iráku., doposud se je však nedařilo nalézt.  V narážce na zbrojní programy Severní Koreje, Íránu a Sýrie ujistil, že USA nebudou nečinně pohlížet na šíření zbraní hromadného ničení.

O zadrženém bývalém iráckém ministru zahraničí Taríku Azízovi prezident USA prohlásil, že nespolupracuje a "stále neví, jak říci pravdu". Azíz je vyslýchán v americkém zajetí a podle některých informací vyšetřovatelům bez dalších podrobností sdělil, že Saddám Husajn je stále naživu.  Bush ale vyjádřil přesvědčení, že se Spojené státy se dozvědí, co potřebují, od nižších důstojníků a řadových občanů.

Australský premiér je na návštěvě u Bushe

V projevu také prezident poděkoval spojencům, kteří se účastnili bojů v Iráku, zejména Austrálii. Její premiér John Howard je tento víkend hostem na Bushově farmě u texaského Crawfordu. Do Texasu byl pozván jako poslední z tria, které od začátku válečné tažení proti Iráku podporovalo. Před ním se tam vystřídali premiéři Británie a Španělska Tony Blair a José María Aznar.

V centru pozornosti obnova Iráku

Hlavním tématem jednání s Howardem má být obnova Iráku. "Koalici v Iráku zbývá mnoho práce. Je třeba obnovit pořádek v částech země, jež jsou stále nebezpečné. Přechod od totality k demokracii si vyžádá čas, ale jakákoli energie v tomto směru stojí za to," řekl Bush. Koaliční jednotky podle něj zůstanou v Iráku, dokud svou práci neskončí. "Pak odejdeme a za námi zůstane svobodný Irák," dodal.

Austrálie se hodlá podílet na koordinaci budování Iráku, ale většina z 2000 jejích vojáků se chystá v květnu domů. Howard odmítá, aby se Austrálie podílela na mírových silách, protože se účastní mírové mise ve Východním Timoru. Vyslala ale civilní personál, který pomáhá pátrat po iráckých zakázaných zbraních.

Reklama

Související témata:

Související články

Američtí vojáci terčem útoku v Iráku

Sedm amerických vojáků bylo zraněno v noci na čtvrtek v iráckém městě Fallúdža, když na objekt, v němž jsou Američané ubytováni, hodili dva neznámí muži...

Hlavní boje v Iráku skončily, ohlásil Bush

Velké bojové operace v Iráku skončily, oznámil dnes americký prezident George Bush v proslovu na palubě letadlové lodi Abraham Lincoln poblíž kalifornských...

Výběr článků

Načítám