Hlavní obsah

Bush ustanovil komisi na prošetření důvodů k válce v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident USA George W. Bush v pondělí podle očekávání zřídil nezávislou vyšetřovací komisi, která bude prověřovat informace zpravodajských služeb dodávaných vládě před válkou v Iráku. Devítičlenná komise bude pracovat nejméně do poloviny roku 2005.

Článek

Neoficiální zdroj z Bílého domu možnost vzniku komise naznačil pro americkou televizi CNN už v neděli.

Vyšetřování by mělo zjistit, jaké informace skutečně Bílý dům před válkou proti režimu Saddáma Husajna dostal a co bylo nakonec určující pro jeho rozhodnutí k invazi.

"Nevidím jinou cestu," komentoval rozhodnutí prvního muže USA republikánský senátor Chuck Hagel CNN.

"Nejde jen o nedostatky v práci zpravodajských služeb, ale o důvěryhodnost naší vlády a našich představitelů ve světě," doplnil.

Byl důvod k válce?

Bush se zřízením komise snaží podle médií vyvrátit spekulace, nebo alespoň se očistit z podezření, že Irák nikdy zbraně hromadného ničení neměl a Bílý dům svými výroky na adresu Bagdádu hrubě manipuloval s veřejností.

Bushovu vládu z nekalých praktik naplno obvinil bývalý šéf amerického týmu pátrajícího po zakázaných zbraních hromadného ničení v Iráku David Kay.

Ten minulý týden před senátní armádní komisí uvedl, že v zemi zmíněné zbraně v době útoku nebyly. Hlavní důvod války tak byl prý vykonstruován uměle. "Ukazuje se, že jsme byli klamáni, a to je zničující," uvedl mimo jiné Kay.

Boj o voliče

CNN spekuluje, že Bush byl k ustanovení komise donucen silnými politickými tlaky.  Tento požadavek v posledních dnech zaznívá jak od opozičních demokratů, tak z republikánské strany.

Ve hře jsou totiž hlasy amerických voličů v listopadových prezidentských volbách, v nichž se Bush bude znovu ucházet o prezidentský mandát.

Reklama

Výběr článků

Načítám