Hlavní obsah

Bush příletem do Bruselu začal pětidenní pouť Evropou

WASHINGTON/BRUSEL

Americký prezident George W. Bush přiletěl v neděli v noci na oficiální návštěvu Belgie. Jeho armádní speciál dosedl na letišti v Bruselu po deváté hodině večer. Američtí novináři pětidenní cestu Evropou označili za léčení ran mezi spojenci.

Foto: Foto Zdroj MMO

Ostrava 11.5.2018 Soutěž pro děti: Nebuď LAMA,buď eco-friendly: Vítěz odborné poroty: ZŠ Sekaniny, Poruba

Článek

Bushova první návštěva Evropy během jeho druhého prezidentského mandátu je vnímána jako snaha napravit pošramocené vztahy mezi Spojenými státy a starým kontinentem, k nimž došlo v souvislosti s válkou Iráku.

"Nastal čas, abychom se přes rozdílné názory pohnuli dopředu," řekl krátce před odletem z USA. Nijak se přitom netajil, že jeho cesta po Evropě bude ve znamení smíru s členskými státy Evropské unie.

Čekají se protesty

Pobyt Bushe v Belgii provázejí rozsáhlé policejní manévry. Na klid v ulicích dohlíží dva a půl tisíce mužů zákona a 250 amerických agentů. Část Bruselu byla z bezpečnostních důvodů uzavřena a vstup do ní je možný jen na speciální propustky.

Americký prezident stráví noc na pondělí na velvyslanectví své země v belgické metropoli, kde celkem přespí třikrát.

Policie očekává, že Bushův pobyt v Bruselu budou provázet rozsáhlé demonstrace odpůrců jeho politiky. Do města se jich sjelo už několik set.

Bush a Putin v Bratislavě

Americký prezident se v rámci svého pobytu v Evropě setká s nejvyššími představiteli EU a v Bratislavě se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. 

Program Bushe v Evropě:

  • Neděle: přílet do Bruselu.
  • Pondělí: rozhovory s belgickými politiky; pronesení projevu o vztazích USA a EU; nakonec večeře s francouzským prezidentem Jacquesem Chiracem.
  • Úterý: snídaně s britským premiérem Tony Blairem. Setkání s italskými a ukrajinskými politiky, s veliteli NATO  a představiteli EU.
  • Středa: odjezd z Bruselu do Německa - setkání s kancléřem Gerhardem Schröderem. Prohlídka americké základny ve Wiesbadenu.
  • Čtvrtek: americko-ruský summit v Bratislavě.

Zdroj BBC

Bush chce s Bruselem mimo jiné projednat další postup v Iráku či případného uvolnění zbrojního embarga uplatňovaného zatím Unií vůči Číně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám