Hlavní obsah

Bush: o Iráku se rozhodne v pondělí

CNN, ČTK, Jiří Roškot
LAJES

Pondělí bude dnem pravdy ohledně Iráku, prohlásil americký prezident George Bush na tiskové konferenci po mimořádném summitu na portugalských Azorských ostrovech s premiéry Británie a Španělska Tonym Blairem a José Maria Aznarem. Svět se má totiž podle Bushe dozvědět, zda je diplomatické řešení pro odzbrojení Iráku možné.

Foto: Michaela Němečková

Děti společně zasadily dva jírovce...

Článek

Blair zdůraznil, že mezinárodní společenství musí vyhlásit jasné ultimátum, které umožní použití síly, pokud se irácký režim odmítne odzbrojit.

S odvoláním na prohlášení z newyorského sídla OSN agentura AFP oznámila, že RB se k Iráku sejde v pondělí od 21:00 SEČ. Stane se tak podle ní na žádost Francie, Ruska a Německa, které v tomto duchu vydaly v sobotu společné prohlášení. Tyto země původně navrhovaly úterý, kdy mají inspektoři předložit RB novou zprávu, ale pod tlakem USA se tak stane o den dříve, vysvětlila AFP.

Poslední šance pro Irák

Státníci se sjeli na americko-portugalskou vojenskou základnu Laje na azorském ostrově Terceira v neděli v podvečer. Ještě před mimořádným summitem dali najevo, že jej považují za poslední snahu pro mírové řešení krize kolem Iráku.

"Blížíme se k okamžiku, kdy by další lhůta pomáhala jen Saddámu Husajnovi. Není pochyb o tom, že se blížíme ke konci diplomatického úsilí," prohlásil viceprezident USA Dick Cheney. Bush označil iráckého prezidenta Saddáma Husajna za jednoho z nejkrutějších diktátorů historie světa, který se vyzbrojuje těmi nejhoršími zbraněmi a je s to je použít. Vyjádřil přesvědčení, že je nutné Irák odzbrojit, a to i za cenu války.

Solana: naděje na odvrácení války je malá

Válka s Irákem není stále nevyhnutelná, ale je mnohem pravděpodobnější než před několika týdny, řekl britský ministr zahraničí Jack Straw. Také vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana usoudil, že naděje na odvrácení války je již malá. Britský ministr obrany Adam Ingram řekl, že válka může být za několik dní.

Francouzský velvyslanec v OSN Jean-David Levitte dnes v rozhovoru pro televizi CNN varoval, že bez druhé rezoluce Rady bezpečnosti by byl útok USA proti Iráku nezákonný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám