Hlavní obsah

Bush nabízí Evropě smír, přijede do Bruselu

– BRUSEL
Právo, Novinky, DPA, Al-Džazíra, roš

Prezident Spojených států George W. Bush navštíví 22. února 2005 sídlo Severoatlantické aliance (NATO) v Bruselu. Setká se tam se šéfy států a vlád 26 spojeneckých zemí. Oznámil to ve čtvrtek na zasedání rady NATO americký ministr zahraničí Colin Powell. Mise je vnímána jako pokus zlepšit vztahy mezi USA a Evropou.

Foto: Magistrát města Plzně

Podle ministryně v České republice chybí dětští psychologové, psychiatři i další služby.

Článek

"Podáváme ruku Evropě a doufáme, že Evropa podá ruku nám," prohlásil Powell. Vyzval evropské země, aby více pomáhaly při stabilizaci Iráku a Afghánistánu.

Katarská televize Al-Džazíra však připomíná, že vedle usmíření může jít USA i o jiný zájem, a to o snahu získat vojáky z evropských států do nestabilizovaného Iráku.

Některé členské státy NATO totiž podobné mise už v minulosti ostře odmítly, mj. Francie a Německo, jiné zase své ozbrojené síly již stáhly, např. Španělsko, další se k tomu chystají do konce letošního roku - Maďarsko, Nizozemsko a Polsko.

Washingtonu se navíc operace v Iráku a Afghánistánu neúnosně prodražují. Vynakládané stovky miliard dolarů tak prohlubují nelichotivý státní schodek, který vznikl po nástupu Bushe do Bílého domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám