Hlavní obsah

Bush chce v létě najít šéfa CIA

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nového ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) za odstupujícího George Teneta chce prezident George W. Bush najít už během léta. Napsal to list The New York Times s tím, že kolují čtyři jména.

Foto: obec Přepychy (archiv)
Článek

Jsou jimi John McLaughlin, Tenetův náměstek, jenž bude po jeho odchodu 11. července úřadujícím šéfem, Porter Goss (65) a Christopher Cox (51) - oba republikánští poslanci Sněmovny - a také bývalý šéf CIA z počátku 90. let Robert Gates (60).

Bílý dům chce totiž podle zdrojů Kongresu ve volebním roce předejít riziku, že by byl v případě dalšího významného útoku teroristů na americký cíl vystaven kritice za to, že nechal střechovou špionážní agenturu bez nového šéfa.

Administrativa předpokládá, že schvalování projde hladce a nezvíří opět tolik otázek kolem Bushovy politiky v Iráku, navrhne-li například Gosse, předsedu sněmovního výboru pro zpravodajskou činnost. Do té doby budou totiž ještě zveřejněny zprávy komise pro vyšetření útoků 11. září 2001 a komise Senátu o Iráku, které jsou velmi kritické k činnosti CIA.

Kromě toho má 1. srpna vyjít kniha pod názvem Imperiální arogance: Proč západ prohrává válku s terorismem. Autorem publikace, jejíž obsah schválila CIA, je její vysoce postavený analytik, jenž se nepředstaví jménem, ale pouze jako Anonym.

Reklama

Související články

Ředitel CIA Tenet podal demisi

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) George Tenet podal demisi, a to z osobních důvodů. Oznámil to ve čtvrtek prezident USA George Bush s tím,...

Výběr článků

Načítám