Hlavní obsah

Ředitel CIA Tenet podal demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) George Tenet podal demisi, a to z osobních důvodů. Oznámil to ve čtvrtek prezident USA George Bush s tím, že rezignaci přijal. Tenet se stal v posledních měsících terčem kritiky kvůli chybám, které se přisuzují jeho tajným službám, především ve vztahu k irácké krizi.

Foto: Archiv Světa deskových her

Bořek Slezáček se synem Koljou

Článek

Bush upřesnil, že Tenet opustí funkci v polovině července. Poté bude CIA do jmenování nového šéfa řídit dosavadní první náměstek ředitele John McLaughlin. "Je silným a schopným šéfem agentury. Bude mi chybět," prohlásil prezident na briefingu v Bílém domě.

Vláda na základě podkladů CIA zdůvodňovala válku proti Iráku tím, že tato země vlastní zakázané zbraně, které se však nakonec nenašly. Objevují se také pochyby, zda CIA udělala vše pro to, aby předešla atentátům 11. září 2001.

Přes veškeré tlaky nelze jasně tvrdit, že Tenet byl k odchodu donucen, soudí první místní komentáře. Podle nich působil v čele CIA nezvykle dlouho, sedm let, a prý se neočekávalo, že by zůstal ve funkci po listopadových prezidentských volbách, a to bez ohledu na jejich vítěze.

Reklama

Související články

CIA: Irák nikdy přímo neohrožoval USA

Ředitel CIA George Tenet ve čtvrtek prohlásil, že jeho lidé nikdy neoznačili Irák za bezprostřední ohrožení Spojených států. CIA prý ani nikdo nenavedl,...

Vyšetřovací komise tvrdě kritizuje šéfa CIA

Šéf americké tajné služby CIA George Tenet je ostře kritizován v další předběžné zprávě nezávislé vyšetřovací komise, která se zabývá okolnostmi teroristických...

Výběr článků

Načítám