Hlavní obsah

Bush a Blair jednotně v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair se v pátek setkali v Bílém domě. Po setkání prohlásili, že obě země budou v Iráku pokračovat v nastoupeném kurzu. "Nezakolísáme," zdůraznil Bush na tiskové konferenci.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery. Ostrava 17.3.2015. Tadeáš Kotrba: Úlomky zbylé exotičnosti.

Článek

Blair ujistil Bushe, že ho stále plně podporuje. "Nepovolíme, budeme dále bojovat," zdůraznil britský premiér, který obhajoval loňské rozhodnutí zahájit válku proti Iráku. Řekl, že Irák byl za vlády Saddáma Husajna vystaven "nelítostné tyranii".

"Ministerský předseda a já jsme přijali volbu, že Irák se stane svobodným a nezávislým a že Irák bude mírovou zemí. My nezakolísáme ze strachu nebo před zastrašováním," řekl Bush. Oba demonstrovali shodu názorů, aby neutralizovali pochyby o vývoji v této zemi po protiamerických nepokojích, které propukly v některých středoiráckých městech.

Před setkáním se hovořilo o možných rozporech, neboť Britové nebyli spokojeni s příliš tvrdým postupem Američanů v Iráku v poslední době. V zemi se situace v posledních týdnech vyostřila, koalice se potýká se sunnity ve Fallúdži, s radikálními šíity i únosy cizinců. 

Větší role OSN

Britové požadovali větší roli OSN. V pátek však Bush uvedl, že USA podporují plán zvláštního zmocněnce OSN Lachdara Brahímího. Ten ve středu navrhl, aby v čele Iráku byla do lednových voleb dočasná vláda řízená premiérem a dále prezident a dva viceprezidenti. Podle tohoto návrhu by mělo vzniknout také "konzultativní shromáždění", které ale nebude mít pravomoci parlamentu.

Bush současně potvrdil odhodlání dodržet původní plán a předat moc v Iráku místním orgánům 30. června tohoto roku.

Spojené státy vyzvaly všechny členské státy Organizace spojených národů, aby daly k dispozici své jednotky na ochranu mise OSN v Iráku. Oznámil to americký velvyslanec v OSN John Negroponte na zasedání Rady bezpečnosti. Po 30. červnu by měla vzrůst role OSN v zemi.

Cestovní mapa je základem pro mír v Palestině

Bush a Blair také diskutovali o izraelsko-palestinském konfliktu. Oba zdůraznili, že tzv. Cestovní mapa zůstává základem pro mírové uspořádání na Středním východě. Bush ovšem současně znovu podpořil návrh izraelského premiéra Ariela Šarona na stažení izraelských osadníků z pásma Gazy: "Je to dobrá příležitost. Dává Palestincům šanci na vytvoření reformované, spravedlivé a svobodné vlády."

Izrael přitom plánuje připojit k zemi některé osady na západním břehu Jordánu a zakazuje návrat palestinských uprchlíků do země. Šaron také dříve uvedl, že stažení je jednostranné, neboť mezi Palestinci nemá partnera k jednání, což povede k odložení vzniku samostatné Palestiny.

Ministři zemí Evropské unie, kteří se sešli v irském Tullamore podpořili Cestovní mapu a odmítli Šaronův plán i Bushův souhlas s ním.

Reklama

Související témata:

Související články

Bushova podpora Šarona nutí Palestince k boji

Americký prezident George Bush po středečním setkání s izraelským premiérem Arielem Šaronem podpořil jeho plán na jednostranné stažení z pásma Gazy a západního...

Výběr článků

Načítám