Hlavní obsah

Američané zatkli pobočníka iráckého duchovního Sadra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američtí vojáci zatkli v Bagdádu jednoho z pobočníků hledaného iráckého šíitského duchovního Muktada Sadra stojícího za povstáním šíitů v Iráku. Informovaly o tom v úterý světové tiskové agentury.

Foto: archiv autor

Martin Šverma ve své poradně.

Článek

"Jsem zatčen a nacházím se v hotelu v centru Bagdádu," stačil říci do telefonu agentuře AFP šéf Sadrovy kanceláře Hazam Aráž dříve, než někdo spojení náhle ukončil.

Jeho spolupracovník Marzúk Amarí upřesnil, že Aráž byl zatčen u vchodu do hotelu Palestine a následně převezen do hotelu Sheraton, kde je zadržován. Katarská televize Al-Džazíra doplnila, že Američané Aráže vězní v pokoji ve 13. patře.

Amarí následně prohlásil, že se jedná o odsouzeníhodný zločin. "Nejdříve se ho pokusíme osvobodit mírovými prostředky, ale pokud neuspějeme, použijeme všechny způsoby, včetně násilí," varoval.

Mluvčí armády USA dnes znovu potvrdil, že cílem Američanů je Sadra "zatknout, nebo zabít". Potyčky mezi jeho lidmi a koaličními vojsky trvají déle než týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce vzpoury Sadr se skrývá v mešitách

Tisíce iráckých šíitů vlastními těly chránily vůdce probíhající protiokupační rebelie Muktadá Sadra (30), který se do úterý skrýval v mešitě v Kúfě, obklíčené...

Výběr článků

Načítám