Hlavní obsah

V Německu kvůli covidu zrušili mince do vozíků

Právo, JV

Německo přes příznivější situaci v boji s pandemií prodloužilo lockdown do 7. března. Jak se s tím vyrovnávají normální občané? Paní Jana žije už přes čtyřicet let v německém Bielefeldu. Město s třemi sty třiceti tisíci obyvatel v Severním Porýní-Vestfálsku je nyní zasypáno sněhem.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Centra německých měst se kvůli karanténě vylidnila (záběr z Berlína)

Článek

Covid-19 řádí i tady. Podle čilé sedmdesátnice původem z Čech je tu obětí pandemie, zdá se, podstatně méně než v Česku. Důvod? Lidé jsou všude stejní, míní. Ale Němci jsou zřejmě disciplinovanější.

Často i se zaťatými zuby dodržují nařízení a zákazy. Pravidlo 3R platí i v Severním Porýní-Vestfálsku. Otevřené zůstaly jen prodejny potravin a drogerie. Počet nakupujících se řídí plochou, podle níž se určuje počet nákupních vozíků nebo košíků. Kontrolují to většinou studenti, kteří bývají nesmlouvaví. Do vozíku se už nesmějí zasunovat mince, aby se zabránilo přenosu viru. Dezinfekce u vchodu je povinná, stejně jako madel po skončení nákupu. Nutné jsou respirátory FFP2 nebo roušky, stejně jako ve veřejné dopravě.

Respirátory za kupony

Každý důchodce dostává od úřadu v Bielefeldu dva kupony. „Za jeden zaplatí 2 eura a v lékárně si za něj vyzvedne šest respirátorů,“ vysvětluje paní Jana.

Ve městě funguje tzv. Ordnungsamt, pořádková služba, která na ulicích i parkovištích před obchody dohlíží na dodržování opatření.

Německo řeší nedostatek policistů na hranici s ČR. Někde ani nemají kam jít na WC

Zahraniční

„V případě porušení následuje domluva. Teprve když nepomůže, je přivolána policie. Za přestupky jsou pokuty od 50 do 200 eur. Většinou je to ale za padesát. Za nepovolené večírky je ale majitel objektu postižen daleko přísněji. Pokuta 3500 eur ho nemine,“ vysvětluje Jana.

Pořádková služba i policie prý mají podporu obyvatel. „Nikdo se nechce nakazit. I na zasněžených chodnících si lidé dávají přednost. Běžné je, že mladší ustoupí do sněhu, aby umožnili projít starším nebo matce s kočárkem. To, že se přitom obrátí ke kolemjdoucímu zády, není projevem neslušnosti, ale ohleduplnosti.

Může za to Česko, říká starosta jednoho z nejpostiženějších bavorských okresů

Evropa

Za „práskačství“ se také nepovažuje nahlášení osoby, jež nedodržuje karanténu. Viník je potrestán pokutou až tři tisíce eur. Všichni jsou si však vědomi, že jediným řešením je ale vakcinace. A to čím dříve, tím lépe, zdůrazňuje paní Jana.

Reklama

Výběr článků

Načítám