Hlavní obsah

Britská mutace koronaviru se objevila na Slovensku už loni v listopadu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Britská mutace koronaviru může být na Slovensku rozšířenější, než se dosud předpokládalo. Úřad veřejného zdravotnictví oznámil, že pomocí nové diagnostiky byla identifikována britská varianta u vzorku z loňského listopadu. Mutace také tvořila více než polovinu pozitivních případů při prosincovém plošném testování ve městě Trenčín.

Foto: Státní zdravotní ústav NRL

Vlevo starý typ, vpravo nový. Vědci objevili ve vyšetřovaných vzorcích nakažených covidem-19 novou mutaci viru SARS-CoV-2.

Článek

Varianta B1.1.7 byla identifikována v jednom ze zmražených vzorků ze 14. listopadu 2020. K odhalení pomohla nová diagnostika, se kterou se počítá i dál.

„Při optimalizaci a validaci bude možné v rámci jedné PCR reakce nejen potvrdit, resp. vyloučit přítomnost viru ve vzorku, ale také odlišit britskou variantu od běžné varianty nového koronaviru. To zkrátí čas diagnostiky, což umožní rychleji přijmout potřebná opatření,“ uvedla k nové metodě mluvčí úřadu Daša Račková.

V Izraeli masově očkují, nakažených ale přibývá více než v ČR

Blízký a Střední východ

Ohledně testování v Trenčíně, které se konalo loni 19. a 20. prosince, uvedl úřad, že vzorky zkoumal v polovině ledna.

Při plošném testování se používají antigenní testy, zdravotníci ale nabídli lidem, kteří byli identifikováni jako pozitivní, ale neměli žádné příznaky, aby se testovali také přesnějšími PCR testy. Těm se podrobilo 156 lidí, jedenáct z nich bylo identifikováno jako falešně pozitivní a u 145 lidí PCR test koronavirus potvrdil. V 57 procentech z těchto případů byla potvrzena britská varianta koronaviru.

V Brně zpětně zjistili 84 případů britské mutace. Není horší

Domácí

Analytik Martin Smatana říká, že rozšířenost britské mutace může být vysvětlením, proč lockdown zabírá tak pomalu.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví oficiálně přiznalo výskyt britské mutace letos 4. ledna u desítek lidí ve východoslovenských Michalovcích. Podle údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu onemocnění má britský kmen koronaviru o 70 procent vyšší schopnost šíření oproti původní variantě a je agresivní i v dětském věku.

Koronavirus a jeho mutace: V čem je „indická“ horší než ty předchozí a jaké další známe

Koronavirus

Na Slovensku zaznamenali nově 2484 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí dalších 100 úmrtí. V nemocnicích je 3121 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 250 na JIP a 311 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 228 778 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 3737 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám