Hlavní obsah

Britové znají identitu útočníků na agenta Skripala

Londýn
Aktualizováno

Britská policie identifikovala osoby odpovědné za útok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru jedem novičok. Oznámila to ve čtvrtek britská média, která se odvolávají na informace vyšetřovatelů. Podle britské agentury Press Association (PA) jsou si jisti, že pachateli jsou Rusové. Žádná jména média neuvádějí.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britští vojáci v ochranných oděvech v Salisbury, odkud odvezli kontaminovaná auta.

Článek

Vyšetřovatelé podle PA identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království. „Jsou si jisti, že jsou to Rusové,” napsala agentura. Podle ní vyšetřovatelé zjistili, že útok provedlo několik osob.

O tom, že útočníci byli z Ruska, již dříve spekulovala britská média. Podle deníku The Sun byli dva a po útoku s největší pravděpodobností uprchli do Ruska. [celá zpráva]

Někdejší dvojitý agent Sergej Skripal s dcerou Julií byl otráven 4. března v jihoanglickém městě Salisbury. Šestašedesátiletý Skripal i jeho dcera útok přežili a po zhruba dvouměsíční léčbě byli propuštěni z nemocnice v Salisbury. [celá zpráva]

Rusko podíl na útoku energicky popírá. Kremelský vůdce Vladimir Putin po pondělním summitu s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Helsinkách novinářům řekl, že britská obvinění jsou nepodložená. „Nikdo nepředložil žádné důkazy. Je to stejné jako obvinění, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb,” řekl Putin v rozhovoru pro americkou televizi.

Desetkrát vyšší dávka novičoku

Bojovou nervově-paralytickou látkou skupiny novičok, která byla za studené války vyvíjena v Sovětském svazu, byli v poslední době v Británii otráveni kromě Skripalových další dva lidé. Koncem června to byl v jihoanglickém Amesbury nedaleko Salisbury pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová.

Podle agentury PA byla Sturgessová vystavena přinejmenším desetkrát vyšší dávce novičoku než Skripalovi. Vyšetřovatelé se podle agentury domnívají, že si nervově paralytickou látku, která byla v lahvičce od parfému, nastříkala přímo na kůži. Flakón zřejmě Sturgessová s Rowleym našli odhozený někde v centru Salisbury.

Rowley je v nemocnici, kde už přišel k vědomí, Sturgessová na následky otravy zemřela.

Vzorky novičoku z lahvičky mezitím odebrali odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Nyní provedou jejich analýzu ve dvou nezávislých laboratořích. Zjistit chtějí hlavně to, zda Skripalovy i dvojici Britů otrávila stejná látka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám