Hlavní obsah

Británie přijme 20 tisíc uprchlíků z Afghánistánu. Podle opozice příliš pomalu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda v následujících pěti až sedmi letech přijme 20 tisíc Afghánců, kteří jsou kvůli ovládnutí země radikálním Tálibánem ohroženi na životech. Ve středu úmysl oznámila ministryně vnitra Priti Patelová s tím, že v prvním roce Spojené království přijme pět tisíc uprchlíků. Opozice postup londýnské vlády kritizuje jako příliš pomalý, Afgháncům je podle ní potřeba okamžitě.

Foto: Jessica Taylor, Reuters

Britská ministryně vnitra Priti Patelová

Článek

Prioritu budou mít ženy, děti a ti, kteří aliančním vojskům v době operace pomáhali.

Jak upozorňuje deník Guardian, většina z vytipovaných 20 tisíc Afghánců už má zřejmě stejně namířeno do okolních států, jelikož by pro ně několikaleté čekání na přesídlení do Británie mohlo znamenat smrt.

Dívky hýčkané jako symbol svobodného Afghánistánu volají o pomoc

Svět

Podle nejmenovaného zdroje z vládního prostředí bude muset kabinet Borise Johnsona co nejrychleji uzavřít dohodu s Tálibánem o bezpečné evakuaci spolupracovníků, jejich rodin a dalších ohrožených Afghánců.

Britský premiér řekl, že Spojené království dluží „všem, kdo s námi v posledních dvaceti letech pracovali na tom, aby se Afghánistán stal lepším místem”, a že „mnozí z nich, zejména ženy, nyní naléhavě potřebují britskou pomoc”.

Třetí evakuační speciál odstartoval z Kábulu, veze 78 lidí

Svět

Pomoc musí přijít teď, apeluje lord z českými kořeny

Proti vládnímu plánu ale zaznívá poměrně silná kritika z řad opozičních politiků.

Například Alf Dubs, sedící ve Sněmovně lordů, podotkl, že 20 tisíc je zoufale neambiciózní cíl.

Afghánská starostka: Čekám, až Tálibán přijde a zabije mě

Zahraniční

Stejný počet uprchlíků totiž Britové přesídlili od roku 2014 ze Sýrie. Populace Afghánistánu je přitom dvojnásobná a britská armáda se této války aktivně účastnila.

„Myslím, že kritérium prioritizace žen, dětí a zranitelných lidí je správné, ale tito lidé jsou v ohrožení teď a potřebují do bezpečí,” řekl Dubs, rodák z Prahy, který je sám uprchlíkem jakožto jedno z takzvaných Wintonových dětí.

Stejný názor vyslovila i šéfka skotských nacionalistů a skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Podle ní je chování londýnské vlády „žalostně nedostatečné”.

Patelová kritiku odmítá. „Pracujeme rychle. Nemůžeme ubytovat 20 tisíc lidí najednou. Teď sem vozíme asi tisíc lidí denně,” hájí vládní úsilí.

Tvrdý imigrační systém jde proti prchajícím Afgháncům

Od 22. června přijely na britské ostrovy téměř dva tisíce Afghánců, jenom za středu by měla z Kábulu přiletět další tisícovka.

Záběry prchajících Afghánců ale také vznášejí otazník nad tím, jak moc bude britská snaha zachránit ženy a děti kompatibilní s nedávno přijatým imigračním zákonem. Ten ilegální přechod do Británie kvalifikuje jako trestný čin.

„Podle tohoto zákona bude žena prchající před Tálibánem se svými dětmi na člunu přes (Lamanšský) kanál kriminalizována,” kritizovala ve sněmovně poslankyně Zelených Caroline Lucasová s výzvou, aby vláda zákon přepsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám