Hlavní obsah

Británie má dva týdny na to, aby vyřešila s Francií spor o rybolov

Brusel

Evropská komise ve středu večer vyzvala Británii, aby své spory o právo na rybolov s Francií vyřešila do 10. prosince. Na Twitteru to po jednání s britským ministrem životního prostředí Georgem Eusticem napsal eurokomisař pro stejný rezort Virginijus Sinkevičius. O jednání obou politiků, která by měla pokračovat ještě tento týden, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konflikt o rybolov propukl po odchodu Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem. Podle Francie má ale Spojené království příliš vysoké byrokratické požadavky na potřebnou dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové ale kritiku odmítají.

„Naše týmy ve věci náhradních plavidel a vod okolo Jersey nadále jednají, řešení chceme najít do konce měsíce. Znovu se setkáme ještě tento týden,” napsal Sinkevičius.

Francie v pondělí vyzvala Evropskou komisi, aby byla při řešení sporu o licence aktivnější. Ministryně pro rybolov Annick Girardinová požadovala, aby Komise určila pevné datum, které by bylo pro Británii závazné.

Francouzští rybáři chtějí ohrozit britské Vánoce

Zahraniční

Od začátku získala Francie „více než 960 licencí“ pro rybolov v britských vodách, ale Paříž jich žádá ještě dalších 150, plyne podle AFP z vládních údajů.

Nejprudší debaty se vedou o 40 lodí, které měří více než 12 metrů a Francie je spustila na vodu teprve nedávno jako náhradu za starší plavidla.

Britové proti Francii kvůli rybolovu: Odvolejte výhrůžky, máte 48 hodin!

Zahraniční

Francie zdůrazňuje, že jsou to náhradníci za již dříve schválené lodě. Londýn jim však licence odmítá vydat, protože modernější a výkonnější lodě chápe jako nové žadatele o licenci. Z londýnského pohledu proto na povolenku tyto lodě nárok nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám