Hlavní obsah

Brazílie potvrdila dva případy varianty omikron, je to poprvé v Latinské Americe

Brasília

Brazílie v úterý potvrdila výskyt prvních dvou případů varianty omikron na svém území. Informovaly o tom zahraniční agentury. Jedná se rovněž o první dva případy v Latinské Americe. Několik dalších možných případů výskytu varianty omikron brazilské úřady prošetřují.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu Omikron

Článek

Dva případy byly zachyceny v nejlidnatějším brazilském státě Sao Paolo. Podle agentury AP se jedná se o jednačtyřicetiletého muže a jeho sedmatřicetiletou manželku, kteří na začátku minulého týdne přiletěli z Jihoafrické republiky.

Při příletu do Brazílie měli test negativní. Test, který si nechali udělat po dvou dnech před cestou zpět do JAR, ale měli pozitivní. Podle zdravotnických úřadů mají manželé mírný průběh nemoci a jejich stav doktoři monitorují.

Brazílie, kde žije 212 milionů lidí, patří k zemím, na které pandemie covidu-19 udeřila nejsilněji. Zaznamenala od začátku epidemie covidu-19 zhruba 22 milionů případů koronavirové nákazy.

Kanada bude kvůli variantě omikron testovat všechny příchozí na letištích

Zahraniční

V souvislosti s nemocí covid-19 tu zemřelo bezmála 615 tisíc lidí, což je druhý nejvyšší počet obětí na světě.

Varianta omikron byla poprvé zmapována v Jihoafrické republice.

Kvůli počtu a charakteru mutací se odborníci obávají, že by mohla být více nakažlivé či by proti ní nemusely být tolik účinné stávající vakcíny proti covidu-19. Pro přesnější závěry ohledně nové varianty potřebují vědci více dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám