Hlavní obsah

Bratislava si pořídila nové kontejnery na odpad. Samy upozorní, když jsou plné

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V nové bratislavské městské části Zuckermandel byly umístěny první velkokapacitní polopodzemní kontejnery na odpad. Jejich výhoda je především v objemu, který je mnohem větší než u klasických kontejnerů. Jsou také hygieničtější a zaberou menší plochu ve srovnání s dosud používanými. Stavba vyšla na 19 tisíc eur (asi půl miliónu korun).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nové kontejnery v Bratislavě

Článek

Hlavní město Slovenska je chce umístit také ve čtvrtích Ružinov, Petržalka a Vrakuňa.

V každém kontejneru je senzor, který upozorní, když jsou plné. Popeláři tak k nim nemusí vyjíždět v pravidelných intervalech, ale pouze tehdy, kdy je potřeba kontejnery vysypat. Obsah je v podzemí, chlad zpomaluje rozklad bakterií, čímž se redukuje zápach z odpadků.

Podle primátora Bratislavy Iva Nesrovnala se velkokapacitními polopodzemními kontejnery vyřeší jeden z největších problémů veřejných prostranství. „Tím problémem je, že odpadky z kontejnerů jsou rozfoukané po celé ulici. Jsem rád, že máme pro Bratislavu řešení, které známe ze světových metropolí,“ řekl Nesrovnal.

Objem mají pět metrů krychlových. Jeden polopodzemní nahradí šest 1100 litrových kontejnerů a 55 kusů 120 litrových kontejnerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám