Hlavní obsah

Bomba zabila 47 pákistánských muslimů

KARÁČÍ

Nejméně 47 lidí zemřelo při krvavém bombovém útoku na náboženské shromáždění v jednom z parků pákistánského Karáčí. O život přišli i nejméně dva vysocí sunnitští duchovní. Více než stovka dalších lidí utrpěla zranění. Oznámily to pákistánské úřady.

Článek

Bombu má zřejmě na svědomí sebevražedný atentátník. Explodovala v době, kdy se v parku modlili muslimští věřící. Umístěna byla pod konstrukcí jeviště, které v parku Ništar vybudovala sunnitská skupina kvůli modlitbám na oslavu výročí narození proroka Mohameda. V okamžiku detonace na ní předříkávali náboženští vůdcové.

Na místo se ihned začaly sjíždět sanitní vozy a také policejní jednotky, které se snažily zastavit vzrůstající paniku a zavést alespoň částečný pořádek. Práci záchranářům ztěžovali věřící, kteří se vrhli k podiu, aby poskytli pomoc obětem. Policie zatím netuší, kdo za útokem stojí.

Policie musela střílet do vzduchu, aby rozehnala davy lidí na místě tragédie a uvolnila cestu pro záchranáře. Rozezlený dav se následně vrhl na policejní vozidla a na bezpečnostní síly začal házet kameny.

Možná zabíjel sebevrah

Vyšetřuje se i možnost, že šlo o sebevražedný útok. "Vyšetřujeme, kdo je za útokem, ale zatím nemáme žádné potvrzené informace," sdělil Rauf Sádikí, ministr vnitra provincie Sindh, jejímž je Karáčí hlavním městem.

K zodpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil, ale Pákistánem, a Karáčím zejména, zmítá sektářské násilí už dvě desetiletí. Ve střetech mezi jednotlivými náboženskými skupinami přišly o život už stovky lidí. Naposledy zemřelo tak velké množství lidí při sebevražedném útoku v únoru. Atentátník odpálil bombu ve městě Hangu v severozápadní pohraniční provincii a zabil čtyři desítky lidí.

V neděli v Karáčí při podobném shromáždění zemřelo 26 žen a dětí. Další desítky lidí byly zraněny. K neštěstí došlo potom, co jedna dívka vycházející z budovy upadla a zablokovala východ. Areál v té chvíli opouštěly tisíce lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám