Hlavní obsah

Blix: Irák nyní lépe spolupracuje

DPA, ČTK, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/BAGDÁD

Spolupráce Iráku se zbrojními inspekcemi OSN se v uplynulých týdnech zlepšila. Konstatoval to ve středu v New Yorku šéf inspektorů Hans Blix, jenž ji označil označil ji za "aktivní". Dodal však, že všechny irácké biologické zbraně ale dosud nebyly zaregistrovány.

Foto: Dalibor Szenci
Článek

"To neznamená, že můžeme říci, že víme o všech biologických zbraních. Tak daleko ještě nejsme", řekl.

Za "skutečné odzbrojení" pak Blix označil probíhající likvidaci raket Samúd-2. Šéf inspektorů podle svých slov v pátek předloží RB OSN konkrétní pracovní plán pro další odzbrojení Iráku. Uvítal by, kdyby Rada mohla dát inspektorům další měsíce pro splnění jejich mise.

Zároveň však uvedl, že jsou připraveni opustit Irák během jednoho až dvou dnů.

Americký ministr zahraničí Colin Powell řekl, že nic nenaznačuje, že irácký prezident Saddám Husajn podnikl "strategické rozhodnutí" odzbrojit.

Irák podle Powella už šanci promarnil

Americký ministr zahraničí Colin Powell naopak týž den prohlásil, že nic nenasvědčuje tomu, že by irácký prezident Saddám Husajn podnikl "strategické rozhodnutí" odzbrojit. Podle Powella Irák, který se snaží rozdělit Radu bezpečnosti OSN, také nehodlá předat inspektorům OSN všechny rakety Samúd-2 a skrývá stroje na jejich tajnou výrobu.

Husajn promarnil svou poslední šanci, aby se vyhnul "závažným důsledkům", jimiž mu pohrozila loni v listopadu RB, řekl americký ministr při projevu ve washingtonském Středisku pro strategická a mezinárodní studia. Ministr obrany Donald Rumsfeld týž den v Pentagonu nicméně připustil, že "stále ještě je naděje, že bude možné dosáhnout odzbrojení (Iráku) bez použití síly".

Generál Tommy Franks, který velí americkým silám v oblasti Perského zálivu, pak oznámil, že "pokud se prezident USA rozhodne reagovat, jsme s to přistoupit k vojenskému řešení".

"Jednotky, které máme v terénu, jsou připravené, jsou schopné, a pokud se prezident... rozhodne provést vojenskou operaci s koalicí..., není pochyb o tom, že zvítězíme," ujistil Franks.

Saddám: ničení raket má demoralizovat Irák

Irácký prezident Saddám Husajn ve středu označil příkaz zničit rakety Samúd-2 za snahu demoralizovat Iráčany před začátkem války. Poté, co nemohli nalézt zbraně hromadného ničení, protože neexistují, začal se nepřítel zaměřovat na vedlejší záležitosti, včetně raket, řekl Husajn skupině iráckých vojenských velitelů. "Zasáhnou tyto rakety Izrael? Ne. Zasáhnou USA? Ne. Proč se tedy zaměřují na tento detail? Protože si myslí, že to ovlivní naši morálku."

Tři varianty v RB

Blixova zpráva určí další vývoj v RB. "Ve hře jsou nyní tři možnosti," řekl Právu český velvyslanec v OSN Hynek Kmoníček poté, co ve středu šéfové diplomacií Francie, Německa a Ruska v Paříži odmítli jakoukoli rezoluci, jež by mohla vést k válce [celá zpráva].

Buď Británie, jako oficiální předkladatel, návrh rezoluce stáhne bez náhrady ještě před hlasováním.

Další možností je, že návrh předložený ještě spolu s USA a Španělskem nahradí jinou, průchodnější verzi. Tuto variantu v úterý nevyloučil americký velvyslanec v OSN John Negroponte. Podle dostupných informací jsou jádrem této umírněnější rezoluce asi dvě věty konstatující, že čas, který měl Irák ke splnění rezoluce 1441 z loňského listopadu, vypršel, a Bagdád je nadále ve věcném rozporu se svými závazky odzbrojit a bude čelit vážným důsledkům.

Třetí a podle Kmoníčka nejméně pravděpodobnou možností je, že by Paříž, Moskva a Berlín předložily vlastní návrh rezoluce. Odpůrci války totiž trvají na rezoluci 1441, která podle nich neznamená automatický mandát k invazi i když Iráku hrozí "vážnými důsledky".

Washington naopak považuje toto znění pro sebe za dostačující a o druhou rezoluci se pokouší především kvůli tvrdé opozici, jíž doma čelí nejbližší spojenec, britský premiér Blair.

Nejdřív příští týden

Pokud RB přistoupí k hlasování o anglo-americké rezoluci, pak podle Kmoníčka nejdřív příští týden. Na páteční prezentaci Blixovy zprávy je ohlášen podle agentury Reuters i americký ministr zahraničí Colin Powell.

Francie svůj postoj vtělila do memoranda, které rozšířila v RB. Podle velvyslance Kmoníčka to byla jakási "nehlasovatelná rezoluce", protože o memorandech se v RB nehlasuje a nemá samozřejmě žádné právní účinky.

OSN už plánuje poválečnou správu

Světová organizace už v únoru sestavila plán poválečné správy Iráku a to i pro případ, že Saddáma Husajna zbaví moci USA a jimi vedená koalice bez mandátu RB. Napsal to ve středu britský list The Times s odvoláním na 60stránkový tajný dokument OSN, který získal.

OSN v něm navrhuje:

- Vytvořit novou misi UNAMI, jež by podporovala novou místní vládu. Ta má asi čtvrt roku po porážce režimu nahradit nucenou správu vítězných sil.

- Jmenovat vysokého představitele OSN pro Irák

Reklama

Související články

Blix: inspekce by měly pokračovat

Šéf zbrojních inspektorů Hans Blix i v neděli kladně ohodnotil přístup iráckých představitelů. Ti si podle něj začali po posledních jednáních vážněji...

Výběr článků

Načítám