Hlavní obsah

Blix chce od Iráku více spolupráce při inspekcích

NIKÓSIE

Irák zatím příliš nespolupracuje s inspektory OSN, pátrajícími na jeho území po zbraních hromadného ničení. Prohlásil to v sobotu v kyperské metropoli Nikósii šéf inspektorů OSN v Iráku Hans Blix krátce před svou novou cestou do Iráku.

Článek

Bagdádské úřady "umožnily zbrojním inspektorům OSN okamžitý přístup do objektů, které chtěli navštívit, to je v pořádku, ale v podstatě nepodaly důkaz o dostatečnosti spolupráce s inspektory. Je třeba, aby tato spolupráce byla z jejich strany upřímná a nefalšovaná," prohlásil šéf zbrojních inspektorů OSN.

"Je v zájmu Iráku, aby nechal inspektory dostat se všude, ať již jde o objekty veřejné či soukromé," dodal Blix. Ohledně délky nynějších inspekcí řekl, že by mohly probíhat rychle, kdyby spolupráce (s iráckými úřady) byla upřímná a kompletní.

Inspektoři si nejsou zbraněmi Iráku jisti

Blix společně s šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii mají v neděli odcestovat na 24hodinovou návštěvu do Bagdádu, kde šéf zbrojních inspektorů OSN chce irácké vedení zpravit o vážnosti nedostatku ochoty spolupracovat. Hodlá také poukázat na nedostatky iráckého prohlášení o zbrojních programech, které Bagdád předložil OSN v prosinci.

"V tomto prohlášení je příliš mnoho nezodpovězených otázek, příliš mnoho děr," prohlásil Blix. Proto si stále nejsme jisti, zda Irák disponuje zbraněmi hromadného ničení, nebo ne. Dokud my, inspektoři, nebudeme přesvědčeni o tom, že Irák tyto zbraně nemá, nemůžeme Radu bezpečnosti informovat, upozornil šéf zbrojních inspektorů

Irácký fyzik: inspektoři se chovají jako mafie

Irácký jaderný fyzik Falih Hassan obvinil zbrojní inspektory OSN, že se chovají jako mafie. Jeden z nich prý chtěl využít nemoci jeho ženy, aby jej přemluvil k útěku z Iráku a odpovědět na otázky týkající se jeho práce. Informovala o tom agentura Reuters.

Hassan řekl, že jeden americký inspektor mu během kontroly domu nabídl, že může s ženou odjet z Iráku, aby mohla být léčena v zahraničí. Vědec prý ale s díky odmítl. Podle Hassana jim inspektoři prohlíželi v domě i postele a kladli celé rodině hloupé otázky. Vědec tvrdí, že chce inspektory žalovat za psychologickou újmu napáchanou inspekcí na jeho rodině. Manželka, trpící vysokým tlakem a cukrovkou, prý při jejich návštěvě utrpěla šok.

Hassan, který prý opustil iráckou organizaci pro atomovou energii v roce 1994 a nyní vyučuje na univerzitě, řekl, že by nemohl opustit Irák kvůli zodpovězení otázek, ani kdyby ho k tomu vyzvala vlastní vláda. Řekl, že si inspektoři od něho odnesli spisy přednášek, které slíbili, že si ofotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám