Hlavní obsah

Blinken dorazil do Paříže, cílem cesty je obnova důvěry mezi USA a Francií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí přicestoval do Francie. Jedná se o jeho první návštěvu této evropské země po zářijové roztržce mezi Paříží a Washingtonem kvůli prodeji ponorek Austrálii, informovala agentura AFP.

Foto: Reuters

Antony Blinken

Článek

V úterý se Blinken sejde se šéfem francouzské diplomacie Jeanem-Yvesem Le Drianem a poradcem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Podle diplomatů je cílem cesty postupné obnovení důvěry mezi USA a Francií.

Vztahy mezi USA a Francií se výrazně zhoršily poté, co Austrálie v září oznámila, že odstupuje od nákupu francouzských ponorek.

Canberra dala přednost projektu, který realizuje společně s USA a Británií a v rámci kterého získá ponorky na jaderný pohon.

Paříž pošle do Canberry účet za ponorky

Evropa

V reakci na to francouzský ministr zahraničí Le Drian uvedl, že ve vztazích mezi Francií a USA vznikla krize. Podle něj jednání o ponorkách doprovázely lži. Paříž také povolala do vlasti na konzultace svého velvyslance ve Washingtonu.

Podle francouzských diplomatů je cílem jednání v Paříži nalézt postup, jak obnovit důvěru mezi oběma zeměmi.

V podobném duchu se vyjádřili i američtí diplomaté. Na „podrobných konzultacích” se v září dohodli americký prezident Joe Biden a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Blinken zůstane v Paříži do středy, kdy se zúčastní schůze Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám