Hlavní obsah

Blair truchlil i přes odpor pozůstalých

Novinky, Rostislav Matulík, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair se i přes protesty rodinných příslušníků britských vojáků padlých v Iráku zúčastnil vzpomínkové bohoslužby v londýnské Svatopavelské katedrále. Tryzna měla připomenout 51 padlých Britů, z nichž 19 zahynulo po skončení války. Multireligióznímu shromáždění přihlížely dva tisíce lidí včetně královny Alžběty II. a následníka trůnu prince Charlese.

Foto: Josef Zajíc

Památník Rudé armády v Komenského sadech.

Článek

"Nebýt Blaira, nebylo by třeba žádné smuteční bohoslužby. Je to lhář, který dobře věděl, že Saddám nejenže nemůže udeřit na Británii, ale není schopen ohrozit ani Kypr," uvedl počátkem týdne Velšan Gordon Evans, jehož 24letý syn Llewelyn zahynul při pádu helikoptéry v Kuvajtu jen několik hodin po zahájení útoku na Irák.

Jiní pozůstalí však Blairovu přítomnost uvítali s tím, že "se alespoň stane svědkem jejich bolesti".

Vojenská přehlídka se tentokrát nekonala

Na rozdíl od dřívějších vítězných válek Británie neuspořádala po porážce iráckého režimu Saddáma Husajna vítěznou vojenskou přehlídku. Ministr obran Geoff Hoon sice plánoval oslavnou mši, canterburský arcibiskup Rowan Williams to však odmítl.

V pátek v krátkém kázání připomněl politikům jejich zodpovědnost za obnovu Iráku a prohlásil, že "morální vize se do reality převádí obtížněji, než si lidé přejí".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám