Hlavní obsah

Berlín: neházejte nás do jednoho pytle s Kubou a Libyí

– BERLÍN
Novinky, Jan Kovařík, DPA, ČTK

Německo odmítlo výroky ministra obrany USA Donalda Rumsfelda řadící pozici Německa k irácké krizi na úroveň Libye a Kuby. Berlín je zároveň proti přijetí nové rezoluce k Iráku v Radě bezpečnosti OSN. "Německá vláda v současné době nevidí důvod k přijetí druhé rezoluce k Iráku v Radě bezpečnosti OSN," řekl v pátek v Berlíně mluvčí německé vlády.

Foto: Kamil Navrátil

Starosta Šumperka Zdeněk Brož

Článek

Mluvčí německé vlády odmítl "výroky amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, který Německo kvůli jeho pozici k Iráku postavil na týž stupeň jako Kubu a Libyi. Toto hodnocení je nespravedlivé vůči německé roli".

Rumsfeld se snažil výroky dodatečně zmírnit

Americký ministr se v pátek v Římě snažil zmírnit nepříznivý dojem tvrzením, že jeho slova byla interpretována "nekorektně a zlovolně". "Mezi jmenovanými zeměmi jsou evidentně velké rozdíly," řekl na tiskové konferenci po schůzce s italským premiérem Silviem Berlusconim. "Faktem však zůstává, že existuje určitý počet zemí, které jsou proti vojenské intervenci v Iráku, a v Německu je tento protiválečný sentiment tak silný, že se stal součástí předvolební kampaně," zdůraznil.

Němečtí politici se zlobí

Od shovívavých po bouřlivé reakce sahá v Německu odezva na výroky amerického ministra. Podle německého ministra zahraničí Joschky Fischera nezrcadlí Rumsfeldovy výpady názor vlády USA. Fischer vychází z toho, že ve středu strávil v RB OSN několik hodin s ministrem zahraničí USA Colinem Powellem. Ten údajně německé straně podobná stanoviska netlumočil.

Generální tajemník vládních sociálních demokratů (SPD) kancléře Gerharda Schrödera Olaf Scholz označil výroky za "takovou hloupost, o které se ani nemusí diskutovat".

O "nepřijatelné klasifikaci Německa" mluvil šéf CSU a bavorský premiér Edmund Stoiber a také pro předsedu zahraničního výboru Spolkového sněmu a bývalého ministra obrany Volkera Rüheho (CDU) je srovnání ""nespravedlivé" a neodpovídá skutečné mezinárodní úloze Německa, které vysílá největší kontingenty svých vojáků do zahraničních mírových misí.

Místopředseda frakce CDU/CSU Wolfgang Schäuble naopak vzal Rumsfelda v ochranu, když řekl, že "objektivně vzato je pravda, že jsou jen tři země, které odmítly podpořit USA".

"Rumsfeld se pominul, jeho chování je nemožné," uvedl bývalý ministr zahraničí Klaus Kinkel (FDP).

Televize ARD je Rumsfeldem znechucena

"Nechutné," komentovala ve čtvrtek Rumsfelda německá televize ARD, která to považuje za "chladně kalkulovanou provokaci". Německá vláda se ale podle ARD musí ptát, zda k nynější situaci sama výrazně nepřispěla. Berlín má ve svém protiválečném stanovisku mimořádnou oporu v odborech, církvích i veřejnosti. Podle nejnovějších průzkumů 83 procent Němců považuje americký útok na Irák za neoprávněný.

Ztroskotají německo-americké vztahy na iráckém konfliktu? ptal se v pátek list Die Welt a hned položil otázku, jak to bude se vztahy USA a Evropy, pokud v nejbližších dnech či týdnech dojde k válce. Je to snad konec spojenectví, které vydrželo padesát let? obává se deník.

Víkend může přinést zostření situace

Německá veřejnost nyní s velkým napětím čeká, zda konflikt s Rumsfeldem se ještě nevyostří o víkendu v Mnichově na mezinárodní konferenci o bezpečnosti, na níž ohlásili účast zástupci asi 40 zemí. Kromě Rumsfelda a německých ministrů Fischera a Strucka přijede také ruský ministr zahraničí Igor Ivanov, ČR má zastupovat náměstek ministra zahraničí Alexandr Vondra. Hlavním bodem dvoudenních debat bude situace kolem Iráku.

Ve městě se také chystá více než dvacet protiválečných protestů. Na jedno z hlavních náměstí je svolána demonstrace, kterou podpořily odbory, katolická i evangelická církev a dokonce i mnichovská radnice v čele s primátorem Udem (SPD).V obavách z možných násilností již bavorský ministr vnitra Beckstein (CSU) ohlásil, že v pohotovosti bude tři a půl tisíce policistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám