Hlavní obsah

Měla sen o kadeřnictví, které musela zavřít. Mladá Belgičanka spáchala sebevraždu

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo jí čtyřiadvacet let a v létě si splnila svůj sen. Po měsících bez práce si Allyson Jadinová otevřela v Lutychu vlastní salon, do kterého investovala značné množství peněz. První týdny se jí dařilo skvěle, jenže pak v zemi přišel druhý lockdown. Mladá žena neunesla jeho dopady a minulý týden spáchala sebevraždu. Pro Belgičany se stala symbolem tvrdých dopadů protikoronavirových opatření.

Foto: Profimedia.cz

Portrét Allyson Jadinové, která se stala symbolem těžké situace, ve které se mnozí Belgičané nacházejí.

Článek

Stovky lidí se v neděli sešly u vzpomínkového místa, aby uctily její památku. Mladá žena si minulý týden vzala život, a jak připomíná deník Le Parisien, pro mnohé Belgičany se stala symbolem útrap, které je během druhého lockdownu provázejí.

Jadinová byla nalezena minulé pondělí ve svém bytě bez známek života. Podle policie zemřela bez cizího zavinění, nenechala však po sobě dopis na rozloučenou. Nikdo v Belgii však nepochybuje, že koronavirová krize k úmrtí Jadinové významně přispěla.

Foto: Profimedia.cz

Nezapomeneme a neodpustíme. To vzkázali lidé, kteří přišli uctít památku zesnulé kadeřnice.

Už 10. listopadu se Jadinová v rozhovoru pro televizi svěřila, jak je pro ni nastalá situace těžká. „Je to velice obtížné,“ uvedla. V následujících dnech se obrátila na pomoc k úřadům, byla však odmítnuta. Neměla totiž žádné zaměstnance, její salon fungoval krátce a předtím byla bez práce.

Belgii rapidně klesají denní přírůstky nakažených. Může za to přetížený systém testování

Zahraniční

„Kontaktovala služby, které byly určeny k tomu, aby jí pomohly. Řekli jí tam, že neposkytuje nezbytnou službu,“ uvedl Serge Schoonbroodt, Allysonin přítel a zákazník.

„Jsem v situaci, kdy mi má účetní radí, abych tři měsíce po otevření zavřela,“ postěžovala si kadeřnice v rozhovoru. Těžkou situaci neunesla a nakonec ji vyřešila sebevraždou, která nyní rezonuje celou zemí.

Lidem v obdobné situaci má pomoci sbírka

Upřímnou soustrast vyjádřil belgický premiér Alexander De Croo nebo Luc Dardenne, jeden ze známé režisérské dvojice bratrů Dardennových, kteří se ve svých dílech zaměřují na životní dramata mladých lidí.

O Jadinové mluvil minulý čtvrtek belgický premiér na zasedání tamního parlamentu, když zmínil „osobu, která chtěla začít vlastní podnikání plná ambicí i nadějí a musela čelit situaci, kterou nezavinila“. „Je jasné že psychologické dopady druhé vlny jsou větší,“ dodal De Croo.

Brusel zpřísnil omezení, Belgičané kritizují nesoulad úřadů

Evropa

Jelikož mladá kadeřnice byla předtím nezaměstnaná a krátce po otevření neměla žádné zaměstnance, propadla sítem systému, který jí nedokázal pomoci. Změnit to chce její přítel Schoonbroodt, který založil sbírku na pomoc lidem, kteří se ocitli v situaci jako Allyson.

Počet nakažených v Belgii klesá

Od počátku pandemie Belgie zaznamenala na 559 902 případů koronaviru, s covidem a na covid zemřelo 15 755 lidí. Během druhé vlny Belgie zaznamenala strmý nárůst případů, který vyvrcholil na konci října. Za 30. říjen zaznamenala země přes 20 tisíc nakažených.

Po zavedení přísných opatření začaly denní přírůstky prudce padat, kromě opatření za těmito čísly však stojí i snížení počtu testů. Za minulé pondělí zaznamenala země 4659 nakažených a 118 úmrtí, toto pondělí už to bylo „jen“ 1875 nově nakažených a 96 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám