Hlavní obsah

Belgie legalizovala kouření marihuany

Novinky, Lenka Hloušková, Ananova
BRUSEL

Belgičtí poslanci v pátek pozdě v noci schválili zákon umožňující v budoucnosti "bez obtěžování jiných" kouřit veřejně marihuanu. Distribuce drogy a její prodej ale stále zůstává protizákonná. Možnost "zapálit si" dostali lidé starší 18 let. Každý z nich může mít u sebe podle nového zákona maximálně 5 gramů marihuany.

Foto: Jan Pohrom

Ilustrační foto

Článek

Politici také vymezili, kde a před kým může být látka inhalována. Jako přestupek či trestný čin bude posuzováno kouření cigarety v místnostech a na prostranstvích, kde jsou děti a mladiství a tam, kde by to "někoho obtěžovalo".

Prakticky si tak konzumenti marihuany nemohou stále zapálit například na ulici nebo v parku, neboť zde existuje riziko, že by je mohli sledovat právě mladiství. Poslanci rovněž umožnili pěstování několika rostlin pro "vlastní potřebu".

Tresty jsou mírné

Za porušení výše zmíněných omezeních hrozí hříšníkovi v prvním případě jen záznam v policejním "notýsku" - muži zákona si zapíší druh přestupku a čas, kdy k němu došlo. V dalších případech bude následovat pokuta od 1 do 25 Eur (od 30 do 750 Kč), bude-li se vše opakovat v 1 roce ještě jednou pak 25 až 50 Eur (asi 750 do 1,5 tis.Kč). Nejvyšší sazba, v případě neustálého porušování závazných norem během 24 měsíců, je 8 dní až 1 měsíc ve vězeňské cele.

O přijetí zákona se postarala vládní koalice liberálů, socialistů a zelených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám