Hlavní obsah

Belgičan chtěl zastavit „morovou ránu feminismu“. Dostal roční podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lutych

Soud v belgickém Lutychu ve středu udělil roční podmíněný trest za misogynní urážky a výhrůžky zveřejňované na sociálních sítích. Odsouzený Sami Haenen ve svých příspěvcích vyjadřoval nenávist k ženám a k feministům a byl podezřelý i z výzev k útokům na ně.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury AFP to byl první soudní proces v Belgii, který se zabýval nenávistnými výroky na síti.

Přelíčení začalo v pondělí, 34letý Haenen své skutky vysvětloval tím, že chtěl zastavit „morovou ránu feminismu”.

Soudci rozhodovali o třech bodech obvinění, shledali ho vinným z nenávistných projevů a slovních urážek ve videích, která zveřejňoval. O nevinně rozhodli soudci ve věci podněcování k nenávisti.

Ženy se rodí s vaginou, řekla skotská studentka. Hrozí jí vyhazov

Evropa

Jedním z klíčových důkazů procesu bylo video, v němž se Haenen označoval za následníka Elliota Rodgera. To byl americký student, který kvůli své nenávisti k ženám v Kalifornii v roce 2014 zabil šest lidí.

„Ocitnul jsem se v nelehké situaci. Zaplavil mě proud nenávistných zpráv a výhrůžek smrtí a nevěděl jsem, jak na ně správně reagovat. Chtěl jsem se jen chránit. Už rok nežiji. Doufám, že teď budu moci zase začít normální život,” uvedl Sami Haenen.

Už během vyšetřování strávil několik měsíců za mřížemi a několik dalších se sledovacím náramkem.

Reklama

Související články

Paradox voleb: Vítěz nemá nejvíc křesel

Nejvíce mandátů ve volbách do Poslanecké sněmovny získalo hnutí ANO, a to přesto, že podle počtu odevzdaných hlasů skončilo až na druhém místě. Je to způsobeno...

Výběr článků

Načítám