Hlavní obsah

BBC se odmítla omluvit za vtip o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská televizní stanice BBC se odmítla omluvit za vtip, který na úvod své talkshow pronesl Graham Norton. Oblíbený moderátor uvedl, že pokud se na epizodu někdo dívá zpětně, možná už místo Ukrajiny existuje „jihozápadní Rusko“. Někteří diváci kvůli tomu podali stížnost, ale BBC se za svého moderátora postavila. V komedii není nic zakázáno, reagovala stanice.

Foto: Profimedia.cz

Irský moderátor Graham Norton

Článek

Vtip zazněl v úvodním segmentu pořadu Graham Norton Show, ve kterém irský moderátor vždy krátce a vtipně okomentuje aktuální dění.

V díle ze 4. února přišla řeč na návštěvu britského premiéra Borise Johnsona v Kyjevě. „Tento týden odletěl na Ukrajinu. V případě, že se díváte ze záznamu: odletěl do jihozápadního Ruska,” řekl Norton.

Zpátky do kasáren. Část ruských vojáků se po manévrech vrací

Evropa

Část diváků si na tento vtip stěžovala, a proto zřejmě BBC cítila potřebu se proti kritice vymezit. „Uvědomujeme si závažnost tamní současné situace a mohu vás ujistit, že za touto poznámkou nebyl úmysl nikoho urazit,” reagoval mluvčí stanice.

Mluvčí vysvětlil, že komedie je extrémně subjektivním žánrem, a proto je pochopitelné, že diváci reagují různě. „Ačkoli není žádné téma zakázáno, uvědomujeme si, že některé vtipy mohou působit jinak na ty, kteří mají s určitou situací osobní zkušenost,” dodal.

Jimmy Carr čeká, že bude kvůli vtipu o holokaustu Romů „zrušen“

Zahraniční

V Británii stále doznívá skandál komika Jimmyho Carra, který si ve svém posledním netflixovském stand-up speciálu utahoval z romského holokaustu. Ve veřejném prostoru se řešilo, zda jsou témata, ze kterých by si lidé neměli dělat legraci. Carr svůj černý humor hájil tím, že vtipkovat o hrůzných věcech není totéž, jako hrůzné věci vykonávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám