Hlavní obsah

Jimmy Carr čeká, že bude kvůli vtipu o holokaustu Romů „zrušen“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Anglický komik Jimmy Carr poprvé zareagoval na vlnu znechucení, která se zvedla po jednom z jeho vtipů v netflixovém stand-upu nazvaném Jeho temná esence. Publiku ve Whitley řekl, že očekává, že bude „zrušen“. Vtip, ve kterém si Carr dělá srandu z vyvraždění Romů v době holokaustu, bude mít možná i legislativní dohru.

Foto: Profimedia.cz

Anglický komik Jimmy Carr

Článek

„Bavíme se tady, přátelé, v salonu poslední šance. To, co tady na pódiu říkám, je dneska skoro nepřijatelné. Za deset let už na to můžete rovnou zapomenout,“ odpověděl Carr v sobotu na dotaz jednomu z diváků jeho turné ve Whitley.

„Budu zrušen, to je ta špatná zpráva. Dobrá zpráva je, že půjdu ke dnu se vší parádou,” pokračoval.

Jimmy Carr pobouřil veřejnost žerty o holokaustu a Romech

Kultura

Divákům řekl, že jednou svým vnoučatům budou moci říct, že viděli muže, který si dělal srandu z vážných věcí. „Říkalo se jim vtipy a lidé se smáli,“ řekl.

Smažte to, žádají lidé v petici

V Británii zvedl Carrův vtip obrovskou vlnu pozdvižení. Některá tamní média ho ve zprávách o kauze vůbec necitují, některá před něj vkládají důrazné varování, že se může lidí dotknout.

Carr v pořadu na Netflixu uvedl: „Když lidé mluví o holokaustu, mluví o tragédii a hrůze. Nacistická válečná mašinérie připravila o život 6 milionů Židů. Ale nikdy nezmíní tisíce Romů, kteří byli nacisty zabiti. Nikdo o tom nechce mluvit, protože nikdo nechce mluvit o pozitivech.“

Podle odhadů bylo mezi lety 1935 a 1945 vyhlazeno nacisty asi 220 tisíc až 1,2 milionu Romů a Sintů. Norimberské zákony je označovaly za „nepřátele rasově čistého státu”. Míst nucené koncentrace Romů bylo několik i v protektorátu Čechy a Morava (sběrné tábory v Praze-Ruzyni, Pardubicích, Brně a Olšovci a kárné pracovní tábory v Letech a Hodoníně u Kunštátu).

Vtip odsoudili zástupci Romů, britská organizace Holocaust Memorial Day Trust, Osvětimské muzeum, romská organizace Friends Families & Travellers a další.

Petice volající po odstranění vtipu z Netflixu už podepsaly tisíce lidí. Britská ministryně kultury Nadine Dorriesová o víkendu avizovala, že připraví zákon, který by streamovací služby hnal za takový obsah k zodpovědnosti.

Jsou to jenom vtipy, upozorňuje v pořadu Carr

Negativní reakce veřejnosti si byl Carr zřejmě dobře vědom, jelikož svůj pořad uvádí slovy: „Dnešní show obsahuje vtipy o hrozných věcech. Hrozných věcech, které se možná týkají vás nebo někoho, koho máte rádi. Jsou to ale jenom vtipy, ne ty hrozné věci.”

Vtip obhajuje argumentem, že je edukativní, protože poukazuje na to, že se na vyvraždění Romů nacisty ve školách zapomíná.

Někteří však přesto tento konkrétní vtip označili za naprosto neomluvitelný a rasistický.

„Skutečně znepokojující není jen ten vtip, ale i to, že když ho diváci slyšeli, tak místo toho, aby odešli, tak tleskali, halekali a souhlasně jásali,“ povzdechl si na Twitteru renomovaný britský právník Robert Rinder.

Netflix se ke kauze zatím nevyjádřil. Minulý rok ale čelil obdobné kritice v souvislosti s vystoupením stand-up komika Davea Chappela, jehož vtipy si část veřejnosti vyložila jako nenávistné k translidem.

„Jsme pevně přesvědčeni, že obsah na obrazovce se přímo nepromítá v újmu ve skutečném světě,“ reagovala tehdy společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám