Hlavní obsah

Bangladéš před nedělními volbami blokuje rychlý mobilní internet

Dháka

Bangladéšské úřady před nedělními parlamentními volbami nařídily zablokovat vysokorychlostní mobilní internet. V pátek o tom informoval list The Daily Star.

Foto: Mohammad Ponir Hossain, Reuters

Lidé před volební místností v bangladéšské Dháce.

Článek

Bangladéšský telekomunikační regulační úřad BTRC ve čtvrtek vyzval k odpojení internetových služeb v sítích třetí a čtvrté generace (3G a 4G). Fungovat nadále má pomalejší připojení vycházející z druhé generace, což prakticky znemožňuje streamování či nahrávání videí a fotografií na web.

Problémy s připojením hlásí první uživatelé od čtvrtečního večera, výluka pak potrvá do pondělí 31. prosince.

Poslední parlamentní volby se v Bangladéši konaly v lednu 2014 a podle očekávání v nich zvítězila vládnoucí strana Lidová liga šajch Hasíny Vadžídové, která je premiérkou od ledna 2009. Hlavní opoziční strana tehdy volby bojkotovala, protože měla výhrady k jejich regulérnosti. Ze zahraniční také zaznívala kritika, že volby provázela zásadní pochybení.

Na nynější volby má dohlížet 175 zahraničních pozorovatel. Americké ministerstvo zahraničí ale před týdnem kritizovalo bangladéšskou vládu, že neudělila včas akreditace a víza většině mezinárodních pozorovatelů z organizace ANFREL (Asijská síť pro svobodné volby), kterou financuje americká vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám