Hlavní obsah

Balaton ztrácí denně centimetr hladiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Za poslední měsíc klesla hladina maďarského Balatonu, oblíbené turistické destinace nejen o letních dovolených, o deset centimetrů. U města Siófok naměřili minulý týden výši hladiny jen 90 centimetrů.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Balaton.

Článek

Maďarská vodohospodářská správa na svém webu potvrdila, že hladina největšího jezera ve střední Evropě klesá denně o centimetr. „Děje se to kvůli počasí a malému množství srážek za uplynulé období,“ potvrdili vodohospodáři.

Evropa se zahřívá rychleji než jiné rizikové oblasti, zjistila studie

Věda a školy

Hladina Neziderského jezera, které se rozkládá na území Maďarska a Rakouska, klesla na nejnižší úroveň za poslední desetiletí. Podle vodohospodářů hrozí Neziderskému jezeru dokonce až vyschnutí. Maďarsko a Rakousko proto pracují na společných projektech, jak tomu zabránit.

Neziderské jezero, od roku 2001 součást světového dědictví UNESCO, vysychá v důsledku vysokých teplot a silného větru. Podle rakouské televize ORF je současná hladina jezera jen o čtyři centimetry vyšší než dosud naměřená nejnižší úroveň.

Jezero v číslech
Balaton je největším jezerem střední Evropy.
Plocha činí 596 km2.
Je však poměrně mělký.
Největší hloubka nedosahuje ani 11 metrů.
Průměrná hloubka jezera je 3,5 metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám