Hlavní obsah

Babiš pozval Zelenského do Prahy

Aktualizováno

Český premiér Andrej Babiš pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Prahy, aby se zároveň setkal i s dalšími premiéry visegrádských zemí (V4). Těmi jsou vedle Česka Slovensko, Polsko a Maďarsko. Babiš se s hlavou ukrajinského státu setkal v úterý odpoledne newyorského času (v noci na středu SELČ) na okraj všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Sám tam bude mít projev v noci na čtvrtek SELČ.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

Tématem úterního jednání se Zelenským byly nejen vzájemné vztahy mezi Prahou a Kyjevem, ale také vliv V4 v Evropské unii. „Informoval jsem ho, že Česká republika má předsednictví (V4) a že budeme rádi, když přijede do Prahy a když se setká se všemi premiéry V4,“ prohlásil Babiš. K vlivu V4 premiér dodal, že Polsko je zřejmě nejbližším evropským spojencem USA.

„Mě taky pozval na návštěvu Ukrajiny. Náš premiér tam byl velice dávno,“ uvedl Babiš s odkazem na návštěvu Ukrajiny někdejším premiérem Mirkem Topolánkem v roce 2008.

Po schůzce premiér novinářům řekl, že v listopadu se na Ukrajinu chystá v čele obchodní mise ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Babiš setkání se Zelenským označil za velice přátelské a prezidenta za charismatického člověka. Zelenskému při této příležitosti znovu pogratuloval k vítězství v dubnových prezidentských volbách a také v červencových parlamentních volbách, kdy jeho strana Služebník lidu získala v zákonodárném sboru většinu křesel.

O Česku i o klimatu

Babiš se v New Yorku chystá na své vystoupení na plénu Valného shromáždění OSN, kde promluví ve středu pozdě večer newyorského času (ve čtvrtek nad ránem SELČ).

„Já ten projev ještě stále přepisuju, ještě to stále upravuju," prohlásil Babiš. O tématu ale má jasno.

„Budu mluvit samozřejmě o naší zemi, o České republice, budu mluvit o Evropě a budu mluvit o tom, jakou roli bychom mohli hrát jako Česká republika, náš region, a samozřejmě budu mluvit i o klimatu, budu mluvit i o tom, že nemáme jen klima a že naše planeta má i jiné problémy než klima, že stovky milionů lidí nemají přístup k vodě, devět procent lidí je na úrovni chudoby a že ten udržitelný rozvoj, o kterém tady stále mluvíme, není jenom klima,“ řekl.

V proslovu se chce také věnovat tomu, že mnohé země o ochraně životního prostředí a boji s klimatickými změnami jen hovoří, ale slíbené závazky neplní. „Problémy planety jsou obrovské, je to odpovědnost nás všech, ale hlavně velkých zemí, které já určitě v tom projevu nějakým způsobem vyzvu i k plnění závazků vůči klimatu,” dodal.

Babiš na nečinnost mnohých zemí, pokud jde o boj se změnami globálnímu klimatu, upozornil již v pondělí, kdy se v New Yorku konal klimatický summit svolaný generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Novinářům k summitu v pondělí řekl, že Česká republika se o klimatické změny stará a že jiné státy, ač na summitu na rozdíl od Česka hovořily, naopak slova v činy neuvádí.

Babiš tak upozornil na fakt, který zmínila mimo jiné britská BBC, že státy jako Čína a Indie v pondělí v New Yorku prostor dostaly navzdory tomu, že patří mezi největší znečišťovatele na světě. Vystoupila rovněž německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země má s plněním klimatických cílů také problémy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám