Hlavní obsah

Až 2 Indové z 10 nenajdou kvůli zabíjení holčiček nikdy ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DÍLLÍ

Až dva Indové z deseti si nenajdou ženský protějšek. Na vině je tamější tradice, která vidí v narození dcery přítěžek. Ten se navíc rodině prodraží - každá dívka vstupující do manželství musí s sebou přinést nemalé věno. Má-li otec dcer několik, mohou ho veselky zruinovat. Řešení? Indové své potomky ženského pohlaví často ihned po porodu zabíjejí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Slibný program Dětského dne zůstal jen na plakátě.

Článek

Zpráva Mezinárodního populačního fondu (UNFPA) vydaná v úterý je neúprosná. Ročně v Indii podle odborníků kdesi "zmizí" tisíce novorozenců, holčiček.

Sociologové přitom zdůrazňují, že ve statistikách nejsou zahrnuty rodiči vyžádané potraty plodů ženského pohlaví. Tato metoda je sice v Indii nezákonná, ale v praxi zcela běžná.

Venkov vede

Zabíjení dívek je časté zejména na vesnici. "Vychovávat dceru? To je, jako byste zalévali cizí zahradu," vystihuje pocity rolníků ve studii jeden z nich.

Výchova osob slabšího pohlaví je vnímána jako břemeno. Holčičky proto často nechodí do školy, dostávají málo jídla, mají nedostatečnou zdravotní péči a všeobecně jsou využívány jako laciná pracovní síla. Péče o ně se rodičům jednoduše nevyplatí.

Bezmocná vláda

Tendence zanedbávání dívek se podle UNFPA stupňuje. Zatímco v roce 1991 se oficiálně narodilo 945 dívek na 1000 chlapců, o deset let později to už bylo 927 ku 1 tisíci. Nejhorší situace je podle tamějšího deníku Express na severu země v oblastech Pandžábu, Harjana, Himašal Pradeši a na západě v Gudžaratu. V poslední jmenované lokalitě je poměr narozených dívek a chlapců osm ku deseti.

Vládní slogan - "Zabijete-li dceru, zabíjíte nevěstu svému synovi," vyznívá podle UNFPA naprázdno. Stejně jako zákony zakazující pod přísným trestem vyžadovat věno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám