Hlavní obsah

Australský guvernér se vzdal úřadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Australský guvernér Peter Hollingworth, který zastupuje britskou královnu Alžbětu II. jako formální hlavu pátého kontinentu, dnes rezignoval. Důvodem je starý sexuální skandál, kvůli němuž ztratil podporu veřejnosti a politiků.

Článek

Generální guvernér odstoupil proto, že polemiky a neodůvodněná obvinění, která jsou proti němu vznášena, mohou podkopat tento úřad, řekl Hollingworth, kterého citovala australská média.

Hollingworth, 68letý bývalý arcibiskup anglikánské církve, přestal dočasně vykonávat svou funkci v tomto měsíci poté, co se objevily informace o tom, že byl před 40 lety obviněn ze znásilnění. Odmítl však vyhovět výzvám k rezignaci, když se na základě šetření anglikánské církve ukázalo, že chránil pedofilní kněze v 90. letech jako arcibiskup v Brisbane.

Soud v pátek zamítl obvinění Hollingwortha ze znásilnění, toho však skandál nadále pronásleduje.

Guvernér byl obviněn, že v 60. letech znásilnil jednu ženu. Ta nedávno spáchala sebevraždu. Předtím však podala žalobu na Hollingwortha a diecézi ve státě Victoria, že ji znásilnil při srazu anglikánské mládeže v roce 1965.

Reklama

Výběr článků

Načítám