Hlavní obsah

Austrálie orodovala za muže vězněného za čin jeho ženy

– MELBOURNE
Novinky, Lenka Hloušková, CNN, BBC

Australský premiér John Howard ve středu vyzval Saudskou Arábii k přehodnocení trestu pro Australana Roberta Thomase odsouzeného k 16 měsícům vězení a 300 ranám holí za krádež chirurgických nástrojů, jež ale spáchala jeho žena. Podle saúdskoarabského zákona zodpovídá za její činy on, neboť žena nemá ve zdejší společnosti plhohodnotné postavení.

Foto: Milan Turek

Duchovní stav společenství lyžařů uzavřel zimní sezónu s požehnáním: "Ite ski est"

Článek

"Je to nelidské. I když neznám všechny souvislosti případu, troufám si říci, že tyto zákony nemají v současnosti na světě místo. Respektuji odlišné zvyky jednotlivých zemí, ale nesmí být tak nesmyslně kruté," uvedl na adresu Saudů Howard.

55letý Thomas pracoval v prestižní nemocnici v Rijádu téměř 10 let. Do vězení se dostal v červenci loňského roku, a to proto, že tu jeho filipínská manželka Lorna zcizila několik zdravotnických nástrojů.

Thomas se chce rozvést

Saudská Arábie se v rozsudku odvolává na muslimské právo Šaría, podle něhož je za činy manželky zodpovědný muž. V praxi prý neexistuje v životě ženy situace, o niž by manžel nevěděl. Do vězení proto po krádeži putovali oba.

Dcera odsouzeného Sarah Munroová tvrdí, že otec za mřížemi žije v nelidských podmínkách. "Cítí se jako zvíře. Je navíc psychicky zlomen tím, že Lorna čin asi spáchala. Už se rozhodl, že se s ní rozvede," popisuje nynější situaci odsouzeného. "V cele je s ním sedm lidí. Nikdo z nich nemluví anglicky. Otci se navíc zanítily šrámy po další sadě úderů holí," říká dále. Thomasovi do konce trestu vedle sedmi měsíců omezení svobody zbývá dalších 50 bolestivých ran.

Korán rozsudek vylučuje

Saudská Arábie je pokládána organizacemi sledujícími lidská práva za zemi diskriminující určité skupiny obyvatel, konkrétně ženy a politické odpůrce zdejší teokratické monarchie. Výklad muslimského práva Šaría je tu často smíchán s civilním právem, tedy posunut mimo texty obsažené v Koránu. Například Súra 6, verš 164 by rozsudek vynesený nad Thomasem zcela vyloučil - "Každá duše získá jen to, co si vysloužila, a žádná duše hříchy obtížená neponese břímě jiné" - píše nejvyšší kniha muslimů.

USA saúdskoarabské diskriminační právo nevadí

Rijád patří kvůli nerostnému bohatství, konkrétně ropě, k oblíbencům Spojených států. Washington je přitom za pragmatický svazek s Rijádem velmi často napadán. Výtky zpravidla odráží sloganem o "přátelích, kterým dává šanci na opravu vlastních chyb".  

Reklama

Výběr článků

Načítám