Hlavní obsah

Atlantis zakotvil u ISS

Novinky, IAN.cz, NASA, REUTERS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketoplán Atlantis přistál v pondělí po dvou dnech letu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jeho posádka se setká s tříčlennou americko-rusko-německou posádkou orbitální stanice.

Článek

Před půl čtvrtou odpoledne bude z nákladového prostoru raketoplánu vyzvednut příhradový nosník P3/P4 se slunečními panely. Jeho hmotnost je asi 17,5 tun. Po asi hodinu a půl trvajícím přesunu bude nosník připojen k ISS.

Vynesení celého nosníku do vesmíru je rozděleno do čtyř misí raketoplánu. Nyní dojde k instalaci třetí části a v prosinci bude k ISS dopravena část poslední. Poté začne obdobně výstavba druhého nosníku.

Raketoplán Atlantis odstartoval do vesmíru po mnoha odkladech v sobotu 9. září a jeho mise je naplánovaná na 11 dní. Zpět na Zemi by se měl vrátit 20. září odpoledne středoevropského času. O dva dny dříve vyráží k ISS ruská kosmická loď Sojuz, která má na stanici dopravit dva nové členy stálé posádky.

Podle dosavadních závěrů se sobotní start Atlantisu obešel bez větších problémů. Několik menších úlomků izolace sice odpadlo, ale až v době kdy už pro raketoplán nepředstavují větší nebezpečí. Také nedělní prohlídka pomocí mechanické ruky vybavené lasery a kamerami žádné poškození tepelného štítu nezaznamenala.

Online zpravodajství z průběhu letu raketoplánu připravují Instantní astronomické noviny (IAN), na jejichž stránkách můžete také sledovat živé vysílání NASA TV.

Reklama

Výběr článků

Načítám