Hlavní obsah

Astronauté strávili v kosmu skoro sedm hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VESMÍR

S hodinovým zpožděním kvůli prodloužené kontrole bezpečnostních systémů se vydala v sobotu před polednem na první vesmírnou procházku dvojice astronautů z raketoplánu Discovery. Steven Robinson a Soiči Noguči strávili ve volném prostoru 6 hodin a 50 minut. Testovali hmotu na opravu raketoplánu.

Článek

"Skvělá práce. Všechno šlo skvěle. Udělala se práce navíc," komentovalo řídící středisko v Houstonu výstup. Další dva členové posádky James Kelly a Charles Camarda mezi tím zkoumali křídla raketoplánu, aby posoudili rozsah případného poškození. Používali k tomu speciální kameru a laserový scanner na konci 15 metrů dlouhé tyče upevněné na robotickém rameni raketoplánu.

Do kosmu v 11:46 SELČ vystoupili Steven Robinson a Soiči Noguči.Jejích hlavním úkolem bylo opravit napájení gyroskopu orbitální stanice ISS, u níž raketoplán nyní kotví, a vyzkoušet techniku oprav povrchu raketoplánu za pomoci zvláštní lepící hmota.

V nákladním prostoru raketoplánu zkoušeli lepicí hmotu v kombinaci s žáruvzdornými destičkami, které jsou na spodní části lodi a mají chránit raketoplán při návratu do atmosféry. NASA vyhodnotí testy po návratu raketoplánu.

Poškozený povrch raketoplánu však nebudou opravovat, řekl Wayne Hale z americké kosmické agentura NASA. Zatím se jen prohlédne a o případně opravě by se teprve rozhodlo.

Hale v pátek sdělil, že tepelný štít raketoplánu není nikde poškozen vážně, takže ho zřejmě nebude potřeba opravovat: "Nemohu vyloučit možnost opravy To, co říkám vychází z toho, co jsme viděli a co nám sdělili experti. Vypadá to, že na povrchu skutečně nejsou oblasti, o které bychom se měli obávat."

Největší je poškození poblíž předního podvozku, kde se odštípl kus povrchu destičky tepelného štítu. Další dvě poškozená místa jsou na břišní části stroje, kde se vytrhly keramické výplně mezi destičkami

Další vycházka do vesmíru čeká astronauty v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám