Hlavní obsah

Armáda podle Babiše potřebuje více letadel CASA. Podpořil i vojáky na Sinaji

Novinky, Renáta Bohuslavová (Egypt)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šarm aš-Šajch

Česká armáda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) potřebuje více letounů CASA. O nákupu hned dvou mluvil premiér se zástupci armády při návštěvě základny mezinárodní pozorovací mise MFO nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Novinářům poté řekl, že v prestižní misi, které se dnes účastní 13 českých vojáků, by mělo Česko pokračovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„My máme jen čtyři letadla CASA a potřebujeme jich víc. Dostal jsem informaci, že jsou teď nějaká dvě letadla na prodej a určitě se po návratu spojím s ministrem obrany. Armáda potřebuje tato letadla, která jsou efektivní, dokoupit,” uvedl premiér po nedělní návštěvě základny mezinárodní pozorovací mise MFO.

V mezinárodní misi by měla podle něj Česká republika pokračovat i v dalších letech.

Efektivní jednotka za málo peněz

„Byl jsem na naše vojáky velmi hrdý. Je to dokonce nejefektivnější jednotka, a dokonce nás to ani nestojí tolik peněz,” dodal Babiš.

„Budeme se snažit tuto misi, která je podle mě prestižní, uchovat,” uvedl na dotaz novinářů.

Premiér Babiš se na vojenskou základu v egyptském Šarm aš-Šajchu vypravil v rámci své zahraniční cesty na Sinajský poloostrov, kde se v neděli a pondělí koná první summit států Evropské unie a Ligy arabských států.

Hlavním tématem summitu bude podle Babiše migrace. „Doufejme, že tato konference přispěje k tomu, aby se vyřešily problémy, které se dlouhodobě řeší. Je to komplexní problém a nedá se to vyřešit rychle. Podle mého názoru se ztratilo hodně času a problém Evropy je, že my sami na to nemáme stejný názor a potom ho prezentovat externě společně je problém,” řekl Babiš krátce před prvním zasedáním. [celá zpráva]

Bilaterální schůzky

Babiš má v rámci summitu naplánovanou i řadu bilaterálních jednání. V neděli odpoledne proběhla schůzka s prezidentem Iráku a premiérem Libanonu.

Následovat budou setkání s vicepremiérem Ománu, ministrem zahraničí Jordánska a prezidentem Egypta, kterého by rád pozval do Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám