Hlavní obsah

Babiš: Evropa není v migrační krizi jednotná

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šarm aš-Šajch

Evropa k migrační krizi nevystupuje jednotně, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) před odjezdem na první summit Evropské unie a Ligy arabských států v Egyptě. Kromě účasti na summitu v Šarm aš-Šajchu se plánuje sejít i s prezidentem Iráku, premiérem Libanonu a vicepremiérem Ománu, ministrem zahraničí Jordánska a navštívit české vojáky na Sinaji.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Hlavním tématem summitu i jednotlivých schůzek bude podle Babiš migrace. „Je to samozřejmě hlavní problém Evropy i těchto států, které mají na svém území tisíce ilegálních migrantů. Je dobře, že jsme u toho a můžeme také říct svůj názor,“ řekl před nedělním odletem Babiš.

„Je to hlavně o tom, aby si společný postup dohodla EU, protože v zahraniční politice úplně nefunguje. Většinou jsou to různé aktivity jednotlivých členských států a občas nevystupujeme jednotně, a to je ten problém,“ dodal premiér.

Evropa podle něj situaci v Sýrii nezvládla a je dobře, že se nyní všichni zástupci společně sejdou za jedním stolem. „De facto jako Evropa jsme v Sýrii opustili pozice. Z hlediska zahraniční politiky jsme nezvládli v Sýrii náš vliv. Problémů je strašně moc a je to první summit Evropy a LAS a určitě je dobře, že budeme sedět za jedním stolem,“ dodal Babiš.

Během dvoudenní návštěvy Egypta se premiér zastaví i u mezinárodní vojenské jednotky, která na Sinaji dohlíží na plnění dohod mezi Egyptem a Izraelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám