Hlavní obsah

Arafatovi selhala játra a ledviny

– JERUZALÉM/PAŘÍŽ

Palestinskému vůdci Jásiru Arafatovi selhala játra a ledviny. Televizi CNN to ve středu řekl palestinský ministr zahraničí Nabíl Šás. Pětasedmdesátiletý Arafat, který leží v kritickém stavu na rozhraní života a smrti v pařížské nemocnici Percy, utrpěl v úterý krvácení do mozku. Poté upadl do hlubšího kómatu.

Foto: Petr Pokorný

Krajská konference OS KOVO. Zleva Člen krajské rady Jiří Řihout a zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

Článek

Podle oficiálních prohlášení je stále díky přístrojům naživu, podle neoficiálních zdrojů je ale již fakticky mrtvý. Šás dnes nicméně nadále prohlašoval, že Arafat je ve velmi kritickém stavu.

"Jeho srdce buší docela dobře a jeho plíce stále fungují, takže je velmi obtížné nyní dělat jakékoli předpovědi," řekl. Připustil nicméně, že játra a ledviny již nefungují.

Bude pohřben v Ramalláhu

Jednou z klíčových otázek vyvolaných Arafatovým smrtelným onemocněním je stanovení místa pohřbu jeho ostatků. Arafat sám i palestinská strana by si přáli jejich uložení v Jeruzalémě, to však izraelské vedení rezolutně vyloučilo. [celá zpráva]

Izrael prosazuje představu Arafatova pohřbení v Chán Júnisu na jihu pásma Gazy, kde je uloženo několik členů jeho rodiny.

Obě strany se podle dnešních informací na místě uložení ostatků snad přece jen shodly. Vůdce má být uložen do země poblíž svého sídla Mukata v Ramalláhu.

Arafat byl do Francie převezen 29. října z Ramalláhu. [celá zpráva] Stěžoval si na kruté bolesti břicha. Příčina jeho nemoci je stále nejasná. Lékaři zatím příčinu choroby neznají. Vyloučili ale již otravu a rakovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Šaron: Arafat nebude pohřben v Jeruzalému

Zemře-li palestinský vůdce ve Francii, Izrael nedovolí, aby byl pohřben v Jeruzalému. Uvedl to pro pondělní vydání deníku Jedioth Aharonoth izraelský premiér...

Arafat upadl do kómatu

Palestinský vůdce Jásir Arafat (75) je v kómatu. Uvedla to ve čtvrtek americká CNN s odvoláním na nejmenovaného palestinského činitele. Zdravotní stav prvního...

Výběr článků

Načítám