Hlavní obsah

Arafat vyzval k zastavení teroru

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Radikální hnutí Fatah, v jehož čele stojí palestinský prezident Jásir Arafat, souhlasí s úplným zastavením útoků na izraelské civilní cíle. Oznámil to dnes palestinský list al-Ajám vycházející v Ramalláhu.

Foto: Libor Majzlík

Jedny z mnoha atrakcí na pouti

Článek

Podle zprávy listu al-Ajám chce Arafat souhlasit s egyptským plánem, který vyzve všechny palestinské frakce ke klidu zbraní. V plánu je ovšem současně vyjádřena podpora "boji za palestinský stát s hlavním městem Kuds (Jeruzalém)". Z informace listu nevyplývá, zda konec útoků platí také pro izraelské vojáky a osadníky, kteří žijí na palestinských územích.

Arafat vyzval již minulý týden k časově omezenému moratoriu na útoky, a to do konce parlamentních voleb v Izraeli 28. ledna. Al-Ajám v úterý napsal, že šéf egyptské tajné služby Omar Sulejman jednal v minulých týdnech s vůdci palestinských skupin, včetně vůdců radikálního muslimského hnutí Hamas z Libanonu. Očekává se, že odpověď Hamasu bude také pozitivní.

Jásín ostře proti

Naproti tomu duchovní vůdce Hamasu Šajch Ahmad Jásín, který žije v pásmu Gazy, včera výzvu k zastavení útoků na izraelské civilisty odmítl. Oznámil, že sebevražedné útoky budou pokračovat "až do osvobození Palestiny". Jásín odmítá izraelský stát, ale židé by podle něj mohli zůstat žít v Palestině pod palestinskou svrchovaností a kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám