Hlavní obsah

Arafat se stává pro Paříž přítěží

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setrvávání palestinského vůdce Jásira Arafata ve francouzské vojenské nemocnici se o víkendu stalo předmětem intenzivních zákulisních jednání na mezinárodní úrovni i bojů o kontrolu jeho nejbližšího okolí. Podle některých zdrojů je příčinou rostoucího napětí skutečnost, že Arafat je již tři dny fakticky mrtvý, a palestinské vedení z politických důvodů pouze předstírá, že je stále naživu.

Foto: Prague Cello Quartet (archiv)

Čtveřice mladých špičkových violoncellistů - Jan Zemen - Jan Zvěřina - Petr Špaček - Ivan Vokáč se v závěru března představí na Rychnovsku.

Článek

"Trpělivost francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka se zoufalými snahami Palestinců zakrýt fakt, že Arafat již zemřel, je u konce," napsal izraelský server Debka.com s odvoláním na své zdroje v Paříži a ve Washingtonu.

Chirac prý o Arafatově skonu již v pátek informoval prezidenta USA George W. Bushe, a rozjela se diplomatická jednání, jak vše ukončit na veřejnosti. Také izraelský deník The Jerusalem Post (JP) napsal, že v pátek ho člověk z Arafatova okolí oslovil s informací, že vůdce od čtvrtečního odpoledne nežije. Oficiálně to však listu JP nikdo nepotvrdil.

Arafatovu smrt již ve čtvrtek ostatně ohlásil lucemburský premiér Jean-Claude Juncker; když mu ale poté zavolal Chirac, vzal svá slova zpět.

Nemocnice dál trvá na svém: pacient prý žije

Palestinské vedení i včera dál prohlašovalo, že Arafat stále žije. V sobotu podle palestinského činitele citovaného izraelským listem Jediot Achronot dokonce otevřel oči a komunikoval s lékaři.

Včera z palestinských zdrojů pronikla informace, že Arafat trpí jaterní chorobou. Oficiálně ale diagnóza stále nebyla určena; podle katarské televize al-Džazíra se na jejím zjišťování podílejí i USA, které mají k dispozici vzorek Arafatovy krve. Mezi Palestinci se spekuluje o příčině Arafatova stavu a názory sahají od otrávení izraelskou tajnou službou až po AIDS.

Podle palestinského zdroje JP stále platí, že o odpojení Arafata od přístrojů rozhodne Arafatová. "Rozhodnutí má v rukou Suha," řekl v sobotu.

Že Arafat žije, vyplývá i z několika prohlášení mluvčího nemocnice Christiana Estripeau. V sobotu řekl, že politik "není v kómatu", a "spí". Estripeau přitom ale pokaždé výslovně uvedl, že komuniké formuluje s ohledem na přání rodiny, tedy Arafatovy manželky Suhy, která je v nemocnici a má podle francouzských zákonů právo určovat veškerý režim kolem pacienta.

Podle debka.com už v Paříži panují obavy, že se prestižní vojenský ústav Percy blamuje vydáváním zpráv diktovaných politickou objednávkou.

Podle debka.com došlo i ke konfliktu mezi Arafatovou a palestinskou velvyslankyní v Paříži Lajlou Šahídovou, jíž Suha po deseti dnech odebrala oprávnění podávat informace novinářům. Právě Šahídová ve čtvrtek potvrdila, že Arafat upadl do kómatu, a je autorkou dnes již okřídleného výroku, že palestinský vůdce je "mezi životem a smrtí".

Arafatová proti návštěvě

Arafatova manželka se tvrdě postavila proti plánované návštěvě trojice vysokých palestinských představitelů u lůžka svého chotě. Cílem jejich návštěvy má být "pohřbít ho (Arafata) zaživa", citovala v pondělí agentura Reuters z emotivního telefonátu Suhy Arafatové arabské televizní stanici Al-Džazíra.

Předáci cestu odložili a na adresu Arafatovy ženy vzákazali: " Jásir Arafat není soukromým majetkem Suhy Arafatové. (Palestinský) lid ji nezná. Je to žena, která celé tři roky intifády (palestinského povstání) svého manžela neviděla," uvedl zástupce palestinského kabinetu.

CNN: jedná se o technickém provedení pohřbu

Server debka.com dokonce napsal, že Francie již vyzvala Palestince, aby si Arafatovo tělo z pařížské nemocnice odvezli. Podle palestinského činitele ze západního břehu Jordánu vedení zvažuje možnost přesunutí Arafata do nemocnice v Káhiře - ovšem s odůvodněním, že v případě úmrtí by byl z Egypta převezen do Palestiny rychleji než z Evropy. "Jeho stav se nezlepšuje," citovala ho al-Džazíra.

Podle debka.com, který obvykle mívá spolehlivé informace ze zpravodajské komunity, v sobotu v Rámalláhu diskrétně navštívila americká delegace palestinského premiéra Ahmada Kuráju s dotazem, jak by mohl Washington pomoci s decentním ukončením celé věci. Francouzské vedení prý chce záležitost uzavřít do čtvrtka, neboť poté politický život muslimského světa utlumí třídenní svátky ukončující ramadán.

Vůdcova smrt by podle arabských zdrojů JP mohla být oznámena zítra, na kdy připadá podle muslimské tradice Lajla al-Kádir - noc, kdy Bůh poprvé oslovil proroka Mohameda.

Televize CNN citovala v pátek večer činitele Ministerstva zahraničí USA, podle nějž Francie, Palestinci a Izrael jednají o technickém provedení Arafatova pohřbu.

Otázka, kde budou jeho ostatky uloženy, ale zůstává nadále otevřená. Izraelský premiér Ariel Šaron sice podle JP vyzval izraelské činitele, aby se k tomuto výbušnému tématu veřejně nevyjadřovali, jeho vlastní mluvčí ale v pátek zopakoval, že v Jeruzalémě to nebude. "Arafat nebude pohřben v Jeruzalémě, stejně jako Usáma bin Ládin nebude pohřben na americkém vojenském hřbitově v Arlingtonu," řekl Ra"anan Gisin.

Reklama

Výběr článků

Načítám