Hlavní obsah

Arabské konference provázejí slovní přestřelky

Novinky, Břetislav Tureček
KATAR

Ostré výměny urážek provázely v uplynulých dnech dvě významná setkání blízkovýchodních státníků - sobotní summit Ligy arabských států (LAS) v Šarm aš-Šajchu a dnešní mimořádný summit 57členné Organizace islámské konference (OIC) v Kataru.

Foto: Milan Štufka

divadelní hra Panorama V+W

Článek

Slovní přestřelky jsou však jen vrcholem ledovce neschopnosti dotyčných zemí odvrátit válku proti Iráku, kterou ve svých proklamacích odmítají.

"Ztichni, ty opičáku, lháři!" vzkřikl místopředseda irácké Rady nejvyššího velení Izzat Ibráhím ad-Dúrí na kuvajtského státního ministra zahraničí šajcha Muhammada as-Sabaha.

Reagoval tak na šajchovy protesty proti svému projevu,v němž mj. pranýřoval "zradu kuvajtských vůdců a jejich spolčení se sionisty a kolonialisty" v jejich tažení proti Iráku.

Vše vysílalo v přímém přenosu několik arabských televizních stanic a po této roztržce bylo úspěchem, že se podařilo přijmout závěrečné komuniké hovořící o nutnosti odvrátit válku a výzvě muslimským státům, aby se na ní nepodílely.

Výzva k odchodu nemá podporu

Kuvajt patří spolu se Saúdskou Arábií k zemím, které v sobotu podpořily neformální návrh Spojených arabských emirátů vyzvat Saddáma a nejužší irácké vedení k odstoupení. Poté by měl irácký vůdce dva týdny k opuštění země a následně by jej před stíháním měly chránit mezinárodní závazné záruky.

Tato výzva ale nenašla formální podporu ani v LAS ani v OIC, byť kuvajtský ministr zahraničí šajch Sabah Ahmed Sabah ji krátce před ad-Dúrího výbuchem zopakoval. "Kuvajt podporuje iniciativy k odvrácení války. Vyzývá také irácké vedení k hlubokému zamyšlení se nad nabídkou nejzazší oběti".

Nejmenovaný diplomat SAE řekl agentuře AP, že po slovním střetu se tajně sešel ad-Dúrí se šéfem delegace SAE Mansúrem bin Zajdem an-Nahajánem. Citovaný zdroj popřel, že by se hovořilo o azylu pro Saddáma; odmítl ale říci, o čem jiném se mluvilo.

Íránský návrh nemá podporu

V Dauha se v kuloárech pozitivně hovořilo i o íránském návrhu uspořádat v Iráku referendum o budoucnosti země pod patronátem OSN. Kvůli prvotní slabé odezvě na tuto myšlenku (Teherán ji zveřejnil v úterý) ale Íránci podle diplomatických zdrojů do Kataru nevyslali ani prezidenta Mohammada Chátamího ani ministra zahraničí Kamála Charrázího.

Irácký ministr zahraničí Nádží Sabrí na otázku ohledně teheránského tahu řekl: "Žádný íránský plán neexistuje."

Třenice v rámci arabsko-muslimského tábora však nejsou jen mezi Irákem a monarchiemi Perského zálivu, pro něž eventuální americký úder na Irák neznamená jen hrozbu vnitřních nepokojů, ale i vyhlídku na tlak na jejich "demokratizaci". Své stoupence našli rovnou měrou i aktéři sobotní hádky v Egyptě, saúdskoarabský korunní princ Abdalláh a libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Kaddáfí tehdy v narážce na síly USA v Saúdské Arábii Rijád obvinil, že "uzavřel spojenectví s ďáblem". Abdalláh se obořil na libyjského plukovníka a zeptal se jej: "Kdo tebe vynesl k moci? Jsi lhář a čeká na tebe hrob," řekl Kaddáfímu. "Saúdská Arábie je muslimská země a ne agent kolonialistů jako ty a další."

Egyptská televize stačila přerušit přímý přenos ze summitu LAS až ve chvíli, kdy byla hádka odvysílána do éteru. V Libyi se následně u saúdskoarabské ambasády sešlo několik tisíc demonstrantů, která musela policie rozhánět obušky. Tripolis poté oznámil, že zváží přerušení styků s Rijádem a vystoupení z LAS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám