Hlavní obsah

Anonymous se nabourali do menstruačních kalendářů a smazali data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hackerské hnutí Anonymous na Twitteru uvedlo, že se nabouralo do dat aplikací, do nichž si ženy ukládají data menstruačních cyklů a termíny ovulací, a smazalo je. Učinilo tak proto, aby ve světle zákazu potratů v USA ochránilo ženy před případnou perzekucí.

Foto: Profimedia.cz

Aplikace Flo

Článek

Na sociálních sítích se po rozsudku amerického Nejvyššího soudu, který anuloval ústavní právo na potrat, rozšířily výzvy, aby ženy svá data z podobných aplikací smazaly. Panují obavy, že by se k nim mohly dostat úřady ve státech, kde jsou nyní umělé interrupce zakázány a jejich provádění kriminalizováno.

Hackerská skupina Anonymous v pátek na Twitteru napsala: „Údaje z aplikací pro sledování menstruace byly hacknuty a smazány, aby se zabránilo identifikaci možných potratů ve státech, kde jsou nyní potraty zakázány.“

Tvrzení však nelze nezávisle ověřit. Z vyjádření navíc není jasné, zda data hackeři smazali i pro samotné uživatelky, nebo jen pro třetí strany.

Kvůli stejným obavám, že údaje z menstruačních kalendářů zneužijí úřady k perzekuci žen, se rozhodla nejznámější aplikace na sledování menstruačního cyklu Flo nabídnout uživatelkám anonymní režim.

„Flo se bude vždy zasazovat o zdraví žen, a to zahrnuje i to, že našim uživatelkám poskytneme plnou kontrolu nad jejich údaji,“ uvedla pro rádio NPR Susanne Schumacherová, která má ve firmě na starostu ochranu osobních údajů.

Potratové kliniky končí, protesty trvají

Amerika

„Společnost Flo nebude nikdy údaje uživatelů sdílet ani prodávat a údaje shromažďujeme pouze tehdy, pokud k tomu máme právní základ a pokud k tomu naši uživatelé dali informovaný souhlas. Veškerá data, která shromažďujeme, jsou plně šifrována, a to se nikdy nezmění,“ dodala.

Většina Američanů ztratila v Nejvyšší soud důvěru

Zahraniční

O připravované změně informovala aplikace své uživatelky prostřednictvím e-mailu 29. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám