Hlavní obsah

Annan vyzval k revizi bezpečnosti mezi Evropou a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Generální tajemník OSN Kofi Annan v neděli na mnichovské bezpečnostní konferenci vyzval Evropu a Spojené státy, aby podpořily radikální reformu mezinárodního bezpečnostního systému. Upozornil na hrozbu šíření jaderných zbraní, terorismu a pandemií i na nutnost předcházet konfliktům ve světě.

Článek

Vyzval také státy, aby seriozně posoudily, jak mohou konkrétně pomoci k zastavení násilí a masakru civilistů v súdánském Dárfúru. Annan vyzval Evropu a Spojené státy, aby podpořily radikální reformu mezinárodního bezpečnostního systému, aby bylo možné bojovat proti terorismu, zbraním hromadného ničení a regionálním konfliktům.

"Musíme posílit naši kolektivní obranu," řekl Annan a dodal, že připravené plány představují nejrozsáhlejší reformu mezinárodního bezpečnostního systému od založení OSN v roce 1945. Zahrnují například přísnější pravidla proti šíření jaderných zbraní, posílení ochrany veřejného zdraví před bakteriologickými válkami a postupy aktivnější reakce na potenciální hrozbu.

"Pokud by byl na New York, Londýn, Paříž nebo Berlín spáchán teroristický útok, mohly okamžitě přijít o život nejen statisíce lidí, ale mohlo by to zničit globální ekonomiku, a tím uvrhnout miliony lidí v rozvojových zemí do chudoby."

Annan chce novou OSN

Generální tajemník OSN také vyzval k posílení kolektivní bezpečnosti poté, co americký ministr obrany Donald Rumsfeld v sobotu na konferenci upozornil, že Spojené státy nemohou samy porazit terorismus a další hrozby a že je k tomu třeba kolektivního úsilí. Rumsfeld dokonce zažertoval na účet svého vlastního dřívějšího výroku o "staré Evropě", do níž zařadil Francii a Německo, které se postavily proti válce v Iráku. "To byl starý Rumsfeld," řekl šéf americké obrany, čímž vyvolal u 240 účastníků konference výbuch smíchu.

Šéf Pentagonu v projevu na konferenci, který agentura AP označila za smířlivý, také odmítl kritiku německého kancléře Gerharda Schrödera, že NATO by nemělo být hlavním místem, kde se koordinuje politika, a ujistil, že aliance zůstává místem diskusí o transatlantických problémech.

OSN by mělo přijmout společnou definici terorismu a poté přijmout konvenci proti terorismu. "OSN nesmí v žádném případě projevovat žádnou toleranci vůči žádné formě terorismu," zdůraznil Annan.

Vyzval také k vytvoření nové světové organizace, která by koordinovala mírové úsilí i pomoc jednotlivých zemí a finančních institucí. Navrhl, aby bohaté státy vycvičily více vojáků připravených zapojit se do mírových sborů.

OSN, která má v 18 misích ve světě 75 000 vojáků, má podle Annana téměř vyčerpané zdroje. V blízké budoucnosti ale budou globální požadavky na OSN vyšší, než může uspokojit.

Reklama

Výběr článků

Načítám