Hlavní obsah

Americký rozpočet na rok 2010: o 20 miliard více na vojenské výdaje

– WASHINGTON

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek zaslal Kongresu návrh rozpočtu na rok 2010. Výdaje armády by měly být o 20,4 miliardy dolarů vyšší než letos. Podle ministra obrany Roberta Gatese budou prioritou peníze na boj proti vzbouřencům v Afghánistánu a Iráku, spíše než na posilování výzbroje.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama přednáší projev před Kongresem. Ilustrační foto.

Článek

V dokumentu se uvádí částka 533,7 miliardy dolarů (asi 11,7 biliónu Kč). Z toho přes 200 miliónů je určeno na války v Afghánistánu a Iráku, včetně 75 miliard vyčleněných na dodatečné výdaje do letošního září. Rozpočtový rok začíná v USA 1. října.

Některé vojenské programy budou podle Gatese zrevidovány. Pentagon by mohl omezit, jak cituje agentura AFP, i projekty protiraketové obrany v České republice, kde podle záměrů administrativy předcházejícího prezidenta George Bushe má vzniknout radarová stanice, a v Polsku, kde chtějí USA vybudovat silo s desítkou obranných střel.

Podrobnější částky, mimo jiné i na středoevropský protiraketový štít, budou zveřejněny později, pravděpodobně ve druhé polovině dubna.

Dalšími kandidáty na rozpočtové škrty jsou podle stejného zdroje nové námořní torpédoborce, stíhačky a digitální radiový systém pro všechny armádní složky.

Směrem k reformě zdravotnictví

V návrhu rozpočtu v celkové výši 3,55 biliónu dolarů učinil Obama také první krok k reformě zdravotnictví a ke zvýšení dostupnosti zdravotní péče, včetně 48 milionů Američanů, kteří žijí bez zdravotního pojištění.

V rozpočtu na finanční rok 2010 Obama předpokládá vznik rezervního fondu, z něhož se bude financovat širší zdravotní péče. Fond má obsahovat 634 miliard dolarů během deseti let.

Peníze hodlá prezident získat z poloviny zvýšením daní bohatých lidí a z poloviny snížením plateb nemocnicím a zdravotním pojišťovnám za důchodce a nemajetné občany, za něž federální vláda hradí část zdravotních nákladů.

"Musí být naší prioritou poskytnout každému jednotlivému Američanovi kvalitní, dostupnou zdravotní péči," prohlásil Obama při čtvrtečním odesílání 140stránkového hrubého návrhu rozpočtu Kongresu. Podrobný rozpočet má být vypracován do konce dubna.

Proti zvyšování daní ostře vystupují opoziční republikáni. "Každý souhlasí s tím, že si všichni Američané zaslouží přístup k dostupné zdravotní péči. Ale je zvyšování daní během hospodářské recese, zejména v případě drobných podnikatelů, tou správnou cestou k naplnění tohoto cíle?" otázal se vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner.

Daně pro bohaté

Obama slibuje daně zvýšit poplatníkům s ročním příjmem nad 200 000 dolarů (přes 4,5 miliónu korun), respektive manželské dvojici s příjmem nad 250 000 dolarů (5,7 miliónu korun). Zároveň tvrdí, že daňové zatížení ostatních 95 procent občanů klesne.

Vést by k tomu měl daňový odečet 400 dolarů (asi 9000 korun) ročně, s nímž se už počítá ve schváleném ozdravném plánu v hodnotě 787 miliard dolarů. Obama počítá rovněž s tím, že Kongres natrvalo prodlouží daňové úlevy pro střední třídu, jejichž platnost má vypršet koncem příštího roku.

V návrhu rozpočtu, v němž je vyčleněna rovněž částka 750 miliard dolarů jako rezerva pro případnou další pomoc finančnímu systému, se nová americká administrativa snaží naplnit Obamovy předvolební sliby týkající se zdravotní péče a daňových škrtů pro střední třídu. Výsledkem pak bude plánovaný rozpočtový deficit 1,17 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám