Hlavní obsah

Američané v Iráku použijí zbraň, která nezabíjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká armáda hodlá použít v Iráku nový typ zbraně, která nepřátele nezabíjí, ale jen krátkodobě ochromí. Zbraň umístěná na terénním vozidle vysílá neviditelný paprsek elektromagnetických vln způsobující pocit nesnesitelného horka. Po vypnutí paprsku bolest ustoupí, aniž by zůstaly trvalé následky, tvrdí vojenští odborníci.

Článek

Systém aktivního odporu (Active Denial System, ADS), jak  se zařízení nazývá, vysílá záření podobné některým formám radaru, jež proniká pod kůži a působí na smyslová čidla. "Ze začátku to je, jako když se otevřou dvířka od trouby a cítíte závan tepla. Během zlomku sekundy je to nesnesitelné ," popsal účinek zbraně mluvčí laboratoří vojenského letectva Rich Garcia, který ji spolu se stovkami dalších dobrovolníků testoval na vlastní kůži.."

Zbraň má být do výzbroje v Iráku zařazena během několika měsíců. Měla by zabránit smrti nevinných civilistů, kteří hynou při odvetných akcích amerických vojáků střežících kontrolní stanoviště a základny či doprovázející civilní konvoje. Američané v případě pocitu ohrožení sebevražednými útočníky pro jistotu zahajují palbu.

Irák protestuje proti zabíjení nevinných

Irácký premiér Ibráhím Džaafarí si nedávno na střelbu, při níž hynou nevinní, stěžoval představitelům Spojených států. Velení americké armády se už na jaře obrátilo na Pentagon, aby dodávku zbraní bez smrtícího účinku urychlil. Omezení zbytečných úmrtí "je absolutně základní pro dlouhodobý úspěch našich politických cílů" v Iráku, soudí bývalý velitel 1. obrněné divize americké armády v Bagdádu plukovník Ralph Baker.

Prototyp ADS byl umístěný na vozidle Humvee s hybridním benzinovým a elektrickým pohonem. Jeho zdvojené baterie jsou současně zdrojem energie pro zbraň, která vypadá jako satelitní anténa. Armáda plánuje také variantu pro obrněné transportéry Stryker a letectvo vyvíjí verzi pro letouny. Americké velení v Iráku žádá Pentagon nejméně o 14 vozidel vybavených systémem ADS. Ten byl původně vyvíjen jako prostředek proti demonstrantům.

Vývoj podobné ruční zbraně podle odborníků potrvá ještě řadu let. Nevyřešeným problémem je silný přenosný zdroj energie.

Vědci varují před nebezpečím

Někteří vědci v časopise New Scientist zpochybnili bezpečnost této zbraně, jež má sloužit i k rozhánění davů. Armáda předpokládá, že se lidé zasažení paprskem budou snažit co nejrychleji dostat pryč z místa srocení. "Co se ale stane, pokud se někdo z nějakého důvodu nebude schopen z davu dostat?" uvedl Neil Davidson z britské Bradfordovy univerzity. "Jak zajistíte, že dávka nezpůsobí trvalé následky?"

V Iráku už americká armáda používá některá zařízení bez smrtícího účinku. Vojáci vystřelují na čelní skla podezřelých aut neprůhlednou tekutinu či používají malé lasery, které dočasně oslepí řidiče. V úvahách je také zařízení, jež by na dálku vypnulo motor blížícího se vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám