Hlavní obsah

Američané tajně tlumili kurdské nepokoje v Sýrii

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Krvavé střety mezi syrskými Kurdy a vládními ozbrojenými silami, která si vyžádaly už desítky mrtvých, se pokoušeli uhasit také příslušníci amerických zpravodajských služeb. Napsal to v úterý izraelský deník Ha´arec, podle jehož zdrojů USA Syřany varovaly, že se jim situace může zcela vymknout z rukou.

Foto: Jan Kaše

Život v Plzni za Velké války

Článek

Pouliční boje mezi syrskými Kurdy a bezpečností dnes pokračují už pátý den a vyžádaly si nejméně 11 obětí.

Ve městě Ámúdá Kurdové útočníci přepadli policejní stanici a zabili čtyři členy posádky včetně velitele. V Rás al-ajn, ležícím rovněž u hranice s Tureckem, zahynulo navíc pět lidí.

Damašek už vyslal na severovýchod země další vojenské posily.

Roznětkou byl páteční fotbal

Nepokoje vyvolal páteční útok arabských fotbalových fanoušků na menšinové Kurdy ve východosyrském Kámišlí. V tomto městě, v Aleppu a v Damašku pak při střetech kurdských demonstrantů a rabujících skupin s bezpečností zahynuly desítky lidí a podle neoficiálních zdrojů bylo až dva tisíce Kurdů zatčeno. Jen v Kámišlí skončilo v nemocnici na 400 lidí.

"Kurdy rozezlilo použití ostré munice v Kámišlí," řekl televizi al-Džazíra šéf Levicové kurdské strany Muhammad Músá Muhammad a obvinil syrské úřady, že rozdali arabským kmenovým vůdcům zbraně proto Kurdům.

Podle vládních zdrojů naopak kurdští aktivisté "změnili bitky při fotbale na politickou záležitost" a list vládní strany Baas napsal, že nepokoje "byly rozpoutány s cílem poškodit zemi a přispět k dobře známým tlakům vůči Sýrii".

Syřané do oblasti nikoho nepouštějí

Syrské úřady do obklíčené oblasti nepouštějí novináře, turecká média krizi pokrývají zpoza hranice a televizní stanice vysílají propašované videozáznamy policejních razií a Kurdů ničících portréty bývalého prezidenta Háfize Asada i jeho syna, dnešního šéfa státu Bašára.

Američané podle syrského exilu a kurdských zdrojů přiletěli do Kámišlí v neděli dvěma vrtulníky ze sousedního Iráku. Setkali se údajně se členy vysoké syrské delegace, která do odlehlého města spěšně přijela řešit krizi. V týmu vyslaném z Damašku byl i ministr obrany Mustafá Tlas a vysocí důstojníci tajných služeb.

Syrští Kurdové se v sobotu se žádostí o pomoc před dalšími "masakry" obrátili na Masúda Bárzáního, člena irácké vládní rady a vůdce Demokratické strany Kurdistánu (PDK), která kontroluje část severního Iráku.

Kvůli možnosti, že do Sýrie proniknou kurdští ozbrojenci ze sousední země, Damašek v pondělí uzavřel syrsko-iráckou hranici. Včera se přes ní podle nepotvrzených zpráv pokoušely před policejními represemi uniknout stovky obyvatel městečka Chátúníja.

Kurdové tvoří v 18miliónové Sýrii ovládané Arabskou stranou socialistické obrody (Baas) asi osm procent populace. Nedostává se jim mnoha menšinových práv a asi 200 tisíc z nich bylo odebráno občanství.

Exil se bouří proti syrské vládě

Na víkendové události zareagovali i Kurdové ve světě. Exilové skupiny obvinily syrskou vládu, že "zanedbává práva kurdských občanů". V sobotu pronikla skupina Kurdů na syrskou ambasádu v Bruselu, strhla státní vlajku a vyvěsila prapor Kurdistánu.

Demonstranti, z nichž bylo 30 zatčeno, skandovali podle televize al-Džazíra že "Sýrie je zemí teroru" a na adresu syrského prezidenta křičeli "Asad je jako Saddám".

V pondělí došlo k potyčkám u syrské mise v Ženevě, kterou obsadilo asi 60 lidí s cílem upozornit "na masakr kurdských civilistů syrskou armádou a policií". Demonstranti odešli po několika hodinách po intervenci švýcarské policie.

Turecká police dnes dopoledne obušky rozehnala demonstraci studentů, kteří proti postupu syrských úřadů protestovali v Istanbulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám