Hlavní obsah

Američané odcházejí, al-Káida se vrací

ČTK, BBC, doh, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Zatímco z Afghánistánu odešli poslední američtí vojáci a evakuace z kábulského letiště končí, do země už se vracejí čelní představitelé teroristické sítě al-Káida, kvůli nimž spojenci v roce 2001 do země vtrhli.

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Za bouřlivého přivítání se do domovské provincie Nanganhár po dvou dekádách vrátil mimo jiné i Amin ul-Hak, někdejší šéf bezpečnosti Usámy bin Ládina a čelný dodavatel zbraní pro al-Káidu, informoval s odvoláním na zveřejněné video britský list The Daily Mail.

Tvoříme historii, zní z Tálibánu a slaví se první afghánské ráno po 20 letech bez vojáků USA

Svět

Mezinárodně hledaný terorista, který byl bin Ládinovým bodyguardem během jeho skrývání v jeskynním komplexu Tora Bora, se nyní podle záběrů vrátil s ozbrojenou kolonou, zatímco příznivci slavili jeho příjezd.

Letiště pod palbou raket

„Je prakticky jisté, že al-Káida znovu získá v Afghánistánu útočiště a použije ho pro přípravu teroristických útoků proti Spojeným státům a ostatním,“ řekl listu The New York Times Nathan Sales, bývalý protiteroristický koordinátor amerického ministerstva zahraničí.

Admi­nistrativa nynějšího prezidenta Joea Bidena vzkázala, že nynější přítomnost al-Káidy v regionu není natolik významná, aby představovala takovou hrozbu jako dříve, ta však nepředpovídala ani bleskové uchvácení moci Tálibánem.

Vládnoucí fundamentalisté navíc zdaleka nemají pod kontrolou všechny ozbrojené skupiny. Krátce před vypršením dnešního termínu pro odchod zahraničních vojsk z Afghánistánu se kábulské letiště opět stalo terčem palby.

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci i velvyslanec

Zahraniční

V pondělí ráno na něj útočníci vystřelili několik raket, které podle nejmenovaného amerického činitele zneškodnil protiraketový systém. K útoku se přihlásila afghánská odnož teroristické organizace Islámský stát, která s Tálibánem bojuje.

„Bojovníci chalífátu zaútočili na mezinárodní letiště v Kábulu šesti raketami kaťuša,“ uvedla organizace na sociální síti Telegram.

Američtí vojáci, kteří pokračovali v evakuaci, nehlásili žádné oběti ze svých řad. Podle afghánských médií byly střely odpáleny z korby automobilu v jedné ze čtvrtí na severu Kábulu.

Není jasné, zda protiraketový systém zlikvidoval všechny rakety. Očití svědci podle agentury AP totiž uvedli, že některé střely zasáhly okolí letiště.

Slyšeli tři výbuchy a pak viděli záblesk na obloze, zatímco lidé prchali. Z místa byla slyšet vzápětí střelba, nebylo však jasné, kdo střílí.

Ambasáda v Kábulu dočasně uzavřena, agendu převezme velvyslanectví v Pákistánu

Domácí

Šéf Bílého domu podle mluvčí Jen Psakiové znovu potvrdil rozkaz velitelům, aby vynaložili veškeré úsilí k tomu, aby ochránili americké síly nasazené na místě.

Washington už ohlásil, že dál nebude fungovat ani americká ambasáda v Kábulu. Také velvyslanectví České republiky bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v pákistánském Islámábádu.

Velvyslanec ČR bude pracovat z Prahy

Budova velvyslanectví byla podle ministerstva zajištěna tak, aby nemohla být zneužita, včetně majetku nebo dat. Českým velvyslancem v Afghánistánu zůstává Jiří Baloun, který bude pracovat z pražského ústředí.

Během dvoutýdenního leteckého mostu evakuovala americká či spojenecká letadla z Afghánistánu více než 114 tisíc cizinců a jejich afghánských spolupracovníků.

O mezinárodní ochranu v Česku žádá 152 evakuovaných Afghánců

Domácí

Generální tajemník OSN António Guterres svolal na včerejšek kvůli nepřehledné situaci v Afghánistánu zasedání stálých členů Rady bezpečnosti, tedy USA, Británie, Francie, Ruska a Číny.

Jedním z námětů jednání mělo být vytvoření tzv. bezpečné zóny OSN v Kábulu, která by měla mezinárodnímu společenství umožnit pokračovat v humanitárních operacích a evakuaci ohrožených lidí. Návrh prosazují Británie a Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám