Hlavní obsah

Američané marně honí v Afghánistánu uprchlé zajatce

KÁBUL/NEW YORK

Čtyři Arabové, kteří uprchli v pondělí z přísně střeženého zajateckého tábora na základně Bagram v Afghánistánu a po nichž dál pátrá americká armáda, jsou údajně už na území kontrolovaném Tálibánem. Oznámil to mluvčí Tálibánu Latifullah Hakimi.

Článek

"Plně je ochráníme a poskytneme jim veškerou podporu, kterou potřebují. Jsou to naši muslimští bratři," prohlásil Hakimi. Odmítl však sdělit, kde přesně se v Afghánistánu nacházejí, potvrdil pouze, že jsou v zemi.

Mluvčí americké armády Cindy Mooreová však sdělala, že americké jednotky po uprchlících stále pátrají.

Arabům se podařilo utéci v pondělí z přísně střežené americké letecké základny Bagram vzdálené 50 kilometrů od Kábulu. V zajateckém táboře jsou zadržovány stovky bojovníků Tálibánu. Čtyři muži jsou první, jimž se podařilo z největší americké základny v zemi utéci.

Doživotí pro duchovního

K doživotnímu trestu vězení byl ve středu ve virginské Alexandrii odsouzen americký muslimský duchovní Ali al-Timimi za to, že naléhal na mladé muslimy, aby se po útocích z 11. září 2001 připojili k Tálibánu. Podle soudkyně Leonie Brinkemové důkazy svědčily pro doživotí.

Prokurátoři tvrdili, že duchovní a jeho následovníci zformovali síť virginského džihádu a připravovali se na svatou válku po celém světě. Obhájci uváděli, že duchovní pouze muslimům radil, že by pro ně možná bylo lepší opustit USA.

Al-Timimi vinu popíral. Před soudem uvedl: "Nepřiznám vinu a ani nebudu žádat o slitování, protože jsem nevinný." Dříve se snažili jeho obhájci proces zastavit s tím, že je v rozporu se svobodou projevu a vyznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám